Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kurbanlık Hayvanlardan Şüphe Duyarsanız Pasaportunu İsteyin

SAKARYA (İHA) - Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvanlar büyükşehirlere yavaş yavaş gelmeye başlarken, kurbanlık hayvan alınırken, keserken ve etleri muhafaza ederken nelere dikkat edilmesi konusunda bilgiler veren Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir, hayvanlarda herhangi bir şüphe duyulması halinde pasaport denilen belgenin istenmesi gerektiğini söyledi.
 
Kurban Bayramlarında gerek hayvan pazarlarından gerekse besi çiftliklerinden kurbanlık alacak vatandaşların öncelikle hayvanların gözle görülür bir sağlık profili olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir, “Hayvanların yaşına göre semiz, besili olması önemli. Hayvanların gözle görülür ağız, burun, kulak ve göz ile anal bölgeden normal akıntıların dışında akıntı, şişkinlik olmaması ilk etapta bakılması gereken hususlardır” dedi.
Hayvanların aşı programından geçmiş olması ve kulaklarında küpe olması, herhangi bir şüphe olması durumunda hayvanların pasaport adını verilen belgenin talep edilebileceğini dile getiren Erdemir, “Kurbanlık olarak pazara çıkartılacak tüm hayvanlar Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden görevli veteriner hekimler tarafından verilen olurlar neticesinde taşınmaktadırlar. Herhangi bir şüphe veya şüphe olursa pasaport adlı belge istenebilir” şeklinde konuştu.
 
Hayvanları incitmeden, şiddet uygulanmadan taşınmasının, araçlara yüklenirken zarar verilmemesine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Erdemir şöyle konuştu: “Uygun bir şekilde kesim yerlerinde sevk edilen hayvanlar orada bekletildikten sonra kesilmelidir. Kesim konusunda vatandaşlarımız modern kesimhane veya yetkili makamlarca gösterilen kesimhaneleri tercih etmelidir. Kurban kesimleri ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Kıyafetleri temiz ve düzgün, bıçaklar ile diğer aparatlarının sıcak suda yıkanmış ve temiz olması çok önemli. Kesim yapılırken hayvanın yere yatırılması, tutulması ve kesilmesi konusunda titiz davranılması gerekir. Karkasın üzerinde iç organlarda apseleşme, irin, sakatatta normal görünüm dışında bir durum varsa bunlar mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır.”
 
Kurban etleri elde edilirken, hijyenik sağlıklı kesim, işletme ve muhafaza için gerekli önlemlerin alınarak, tüketicinin korunmasına kadar giden uzun zincirin kırılmaması gerektiğini ifade eden Erdemir, kurban etlerinin parçalanma işlemi ile birlikte elde edilen ette mevcut ya da çevreden bulaşabilecek mikroorganizma sayısında artış olabileceği nedeniyle kapalı alana alınarak bekletilmesi gerektiğini söyledi.
 
“Sakatat ile etlerin bir arada bulundurulmaması gerekir” diyen Erdemir şunları belirtti: “Kurban etleri temiz kaplara konularak, güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığındaki ısının düşmesi beklenmelidir. Kurbanlık etler, kesim sıcaklığında poşetler içerisinde üst üste ve büyük parçalar halinde kaldırıldığında buzdolabı etin iç ısısını soğutmaya yetmez. Böyle bir durumda da etin içerisinde bozulma, kokma ve hatta yeşillenme görülebilir. Böyle etler kesinlikle tüketilmemelidir. Kurban etlerinin muhafazası oldukça önemlidir. Buzdolabında +4 derecede, dondurucu da -18 derecede veya kavurma şeklinde muhafaza edilebilir. Etin muhafaza süresini, etin elde edildiği hayvan türü, etin hijyenik kalitesi, yağlılık durumu ve parçanın büyüklüğü gibi faktörler etkilemektedir. Etler dinlendirilip, muhafaza aşamasından sonra tüketilmelidir. Et hemen tüketilirse kuru, yapışkan, zor çiğnenen ve aromasızdır. Etler 24-48 saat arasında dinlendirilirse kaliteli bir şekilde tüketilebilir.”
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mersin, Mut, zeytin, hasat, zeytin hasadı
Link: Kurbanlık Hayvanlardan Şüphe Duyarsanız Pasaportunu İsteyin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız