Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Hamsi bu yıl erken av verdi

Karadeniz'de genellikle ekim ayı sonuna doğru avlanmaya başlayan hamsi, bu sezon erken av verince hem balıkçı hem de dar gelirlilerin yüzünü güldürdü.

TRABZON - Karadeniz'de genellikle ekim ayı sonuna doğru avlanmaya başlayan hamsi, bu sezon erken av verince hem balıkçı hem de dar gelirlilerin yüzünü güldürdü.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'de hamsi avının birkaç gün önce başladığını ve tezgahlarda satışa sunulduğunu belirterek, "Bu balıkçılar için beklenmedik bir durum. Karadeniz'de ekim ayında avlanması beklenen hamsinin bugünlerde av vermesi mevsimlerde neredeyse bir aylık değişme olduğunu gösteriyor" dedi.

Hamsinin Sinop ve çevresinde bolca avlandığını anlatan Mutlu, "Burada avlanan balıkçılarla yaptığımız görüşmelerde mevsiminden önce gelen hamsinin Sinop ve çevresinde olduğunu öğrendik. Bu bölgedeki balıkçı tekneleri günlük 200-300 kasa hamsi avlıyor. Nadir de olsa bin kasa hamsi yakalayan arkadaşlarımız da oluyor. Yeni av sezonunda palamuttan istediğini bulamayan balıkçılarımızın yüzü hamsiyle güldü. İnşallah ekim ayı ve sonrasında da bu bereket devam eder ve bu sene hem balıkçılarımız hem de dar gelirlilerin yüzü güler" diye konuştu.

"Son 5 yıldır bu ayda hamsi avlanmadı"

Mutlu, balıkçıların Karadeniz'de her sene 21-25 Ekim tarihleri arasında hamsi avına çıktıklarını anımsatarak, "Yomra ilçesinde bulunan Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünün hamsiyle ilgili uzun zamandır sürdürdüğü çalışma var. Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde hamsinin seyrinden umutlu olduklarını ve popülasyonunda artış gözlendiğini söylediler. Gelecek açısından onların umutlu olması bizleri de mutlu ediyor. Bu sene hamsinin erken avlanmasında geçen yıl ince hamsilerin avlanmamasının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Yaz hamsisi her sene olur ama son 5 yıldır bu ayda bu bollukta hamsi avlanmamıştı" ifadelerini kullandı.

5 liradan satılıyor

Sinop çevresinde avlanan hamsilerin başta Trabzon olmak üzere çevre iller üzerinden dağıtımının yapılarak satışa sunulduğunu vurgulayan Mutlu, kasası 70 ile 100 lira arasında değişen hamsinin tezgahlarda kilogramı 5 ile 8 lira arasında satıldığını belirtti.

Hamsi avının bu yoğunlukta devam etmesi halinde fiyatların daha da düşeceğine işaret eden Mutlu, " Balık bol olunca fiyatlar da düşüyor.Hamsi şu an kilogramı 5 ile 8 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Dar gelirli aileler için şu aşamada uygun bir fiyat olduğunu söylemek yanlış olmaz. İlerleyen günlerde aynı miktarda av verirse tabiki fiyatlar da buna paralel olarak düşecek" dedi.

Trabzon Balık Pazarı'nda balıkçılık yapan Adem Kaygusuz ise kilogramını 6 liradan satışa sunduğu hamsiye vatandaşların ilgi gösterdiğini, son günlerde en çok hamsi sattıklarını söyledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Hamsi, erken av, balık, balıkçılık
Link: Hamsi bu yıl erken av verdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız