Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Göçer aileleri yaylalarda güneşten elektrik üretiyor

Çevre illerden gelerek Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaylalara yerleşen göçer aileler, çadırlarının yanına kurdukları güneş panelleri sayesinde güneşten elektrik elde ediyor.

Yılın büyük bölümünü yaylalarda geçiren göçerler, yaylalarda bulunan çadırlarda elektronik eşyalarını, çadırların yanına kurdukları güneş panelleri sayesinde güneşten elde ettikleri elektrikle çalıştırıyor. Göçerlerden Cevdet Sanıç, taşınabilir güneş panelleriyle ihtiyaç duyduğu elektriği ürettiğini, bu sayede televizyon seyretme ve dünyadaki gelişmelerden haberdar olma imkanı bulduklarını söyledi.

Güneş panellerinin her birinin kendilerine yaklaşık 200 TL'ye mal olduğunu aktaran Sanıç, "Güneş panellerini çadırımızın yanına kuruyoruz, buradan elde ettiğimiz elektriği aydınlatmada, televizyonda ve cep telefonlarımızı şarj etmede kullanıyoruz. Bu sistem göçerlerin hayatının kolaylaştırılması adına çok önemli oluyor.” dedi.

Çadırda dede, baba, anne, eş ve çocuklar olmak üzere 4 kuşak bir arada yaşayan göçerlerden Fesi Topal ise "Atalarımız, yıllardır konar göçer yaşam sürerek, akşamları çadırlarında gaz lambası kullanıp; televizyon, radyo ve elektriğin hayalini kurdular. Biz de 12 ay çadırda yaşıyoruz. Ama artık teknoloji gelişti. Güneş panelinden elde ettiğimiz elektrik sayesinde Türkiye'de ve dünyada olup biten gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Benim çocukluğumda akşamları gaz lambası eşliğinde oturuyor, erken saatlerde yatıp erken saatlerde kalkıyorduk. Güneş paneli sayesinde elektriğe kavuştuk ve teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya başladık.” diye konuştu. 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
25.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Göçer aileleri, güneşten elektrik üretiyor, güneş panelleri
Link: Göçer aileleri yaylalarda güneşten elektrik üretiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız