Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bakan Eker'den Çukurovalı çiftçilere 'sulama sistemini yer altına alın' uyarısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, aynı zamanda bir iktisadi faaliyet olan tarımsal üretimin verimli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.
 
Verimli bir iktisadi faaliyet için mutlaka bilgi ve teknoloji gerektiğini belirten Eker, “Bilgi ve teknoloji olmadan rekabetçi bir verimli tarımsal üretimi gerçekleştirmenin imkanı olmaz. Onun için eğitim çok önemli. Çünkü bilim, yeni teknik ve teknolojiler gelişiyor. Bu yeni teknik ve bilgilerle bizim de sürekli kendimizi yenilememiz, üretim sistemimizi gözden geçirmemiz lazım. Bu nedenle eğitim, bilgi, enformasyon, teknoloji, tarımsal faaliyetin de olmazsa olmaz girdileridir.” dedi.

Adana Tarımsal Yayım ve Eğitim Merkezi (TAYEM) hizmet binasının açılış törenine katılan Bakan Eker, Türkiye’de endüstriyel ve modern tarım denilince önce Çukurova’nın bereketli topraklarının akla geldiğini hatırlattı. İyi eğitilmiş çiftçilerle yapılan tarımın daha verimli, rekabetçi ve çevreye uyumlu olacağının altını çizen Eker, yaklaşık 110 yıllık geçmişi olan TAYEM’in bu açıdan çok önemli olduğunu hatırlattı.

"AŞAĞI SEYHAN HARRAN’DA YAPILAN HATA İLE KARŞI KARŞIYA"

Merkezde kursiyerler için eğitim salonları, bilgisayar gibi altyapıyla ilgili gerekli bütün donanımların hazırlandığına dikkat çeken Bakan Mehdi Eker, şöyle devam etti: “Bizim burada en önemli eğitim konularımızdan biri sulama meselesi. Yaklaşık 60 yıllık geçmişi olan Aşağı Seyhan Sulaması Türkiye’nin ilk sulamalarından. Fakat 60 yıl önceki teknikler ile bugünküler çok farklı. Açık sistem sulamaları bir süre sonra tabiatı, toprağı yoruyor, zarar veriyor. Taban suyunun yükselmesine sebebiyet veriyor. Taban suyu yükseldiği zaman derin köklü bitkiler ondan zarar görüyor. Sonra toprak çoraklaşıp, çölleşiyor. Bereket umarak yaptığımız sulama, felakete dönüşür. 1960'lı yıllarda Harran’da başlayan yeraltı sulamalarında yapılan hatayı tekrarlama ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz şu anda Harran’ı kurtarmaya çalışıyoruz. 55 bin hektar arazi Harran’da bu hatalı sulama teknikleri sebebiyle çoraklaştı. Bakanlığımız, 2007'de başlattığı bir proje ile 85 milyon TL para harcayarak, bu arada drenaj sistemleri kurup toprağı tekrar yıkayıp tekrar üretim yapılabilir hale getirdik. Bir kısmını kurtardık. Şu anda halen çalışması devam ediyor. İnşallah 2014 yılı sonunda tamamı bitmiş olacak. Ama bize 100 milyon liralık yatırıma ilave masrafa yol açtı. Şimdi Çukurova'da Aşağı Seyhan böyle bir tehlike ile karşı karşıya. Bunu Adanalı çiftçiler ve sulama birlikleri biliyor. Onlar da bu işin çözümü yönünde hem çaba sarf ediyorlar hem de talepte bulunuyor.”

"SULAMA SİSTEMLERİ MUTLAKA YER ALTINA ALINMALI"

Konunun, kendilerinin ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın gündeminde olduğuna işaret eden Eker, Çukurova’da sulamanın mutlaka yer altına alınması, basınçlı sulama sistemlerine dönüşmesini istedi. Toprağın korunması, ömrünün uzatılması, suyun toprağa felaket değil bereket getirmesi için bunun şart olduğunu açıklayan Mehdi Eker, “Onun için bu eğitim merkezinin üzerinde durduğu en önemli hususlardan biri sulama olacak. İkinci husus mekanizasyon eğitimleri. Çiftçi traktör ve diğer ekipmanları kullanmak zorunda. Bunların da iyi bakım ve eğitimle verimliliğini artırmak mümkün. Eğer onlar da verimli çalışmazsa ilave ekonomik maliyete sebebiyet verir. Bu da kazancımızın bir kısmını alır götürür. Bilişim ve enformasyon teknolojileri hayatın bütün alanlarında uygulanıyor. Bilgisayarlar marifeti ile dünyanın değişik bölgelerinde üretilen bilgilerden istifade etme imkânı var. Üretilen bilgi ve teknolojiye ne kadar ulaşabilirsek, onu ne kadar değerlendirebilirsek, o kadar aklımızı verimli kullanmış oluruz. Bu nedenle bilgisayar temel eğitimi, bilgisayar teknolojisinin tarımda kullanımı bu eğitim merkezinde verilecek.” diye konuştu.

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak giderek tarımdaki nüfusun azaldığına dikkat çeken Eker, Türkiye’de hala 100 çalışanın 24’ünün tarımda istihdam edildiğini kaydetti. ABD'de bu oranın yüzde 1, AB’deki 27 ülke ortalamasının yüzde 4,5 olduğunu bildiren Eker, “Bizde halen yüzde 24. Bu, bir doğal seyirdir. Ancak gelecek nesillerimizin, yeni gençlerimizin, en azından bu işe hevesli olanların da çiftçilik faaliyetini bir meslek olarak benimsemeleri ve bunu rekabetçi, modern bir anlayışla yürütmeleri bizim için önemli. Onun için bütün programlarımızda genç çiftçi eğitimine ayrı bir değer veriyoruz.” şeklinde konuştu.

"ÇUKUROVA'DA HAYVANCILIK GELİŞTİ"

Çukorva havzasındaki zengin biyoçeşitlilik üzerinde duran Mehdi Eker, AK Parti hükümeti döneminde yörede hayvancılık faaliyetinin büyük gelişme gösterdiğini ifade etti. Eker, şunları söyledi: “Çukurova’da 10 yıl önce yüksek verimli kültür ırkı sığır sayısı 13 bindi. Geçen sene bu rakam yüzde 472’lik artışla 77 bine yükseldi. Çok büyük bir artış. Melezlerde 100 binden 180 bine çıktı. Yüzde 75’in üzeri bir rakam. Küçükbaş hayvanda aynı şekilde 200 binden yaklaşık 300 bine ulaştı. Yüzde 55’lik artış. Keçi de Toroslar’da son derece değerli bir varlık. Yüzde 35’e varan artış var. Bu da Adana‘daki pamuk, mısır gibi geleneksel endüstriyel ürünlerin yanında yeni faaliyet alanları demek. Biz de bakanlık olarak bu üretimi destekliyoruz.”

10 YILDA 1 MİLYAR 800 MİLYON HİBE

Adana’da kayıtlı 35 bin çiftçinin varlığına işaret eden Bakan Eker, bu çiftçilere 10 yılda 1 milyar 800 milyon TL karşılıksız hibe desteği verildiğini söyledi. Sadece 2012’de sağlanan destek miktarının 250 milyon TL olduğunu anlatan Eker, sözlerinin sonunda şu uyarılarda bulundu: “Bu bölgenin tarımsal geleceğinde üç tane önemli konu var. Mutlak suretle sulamanın kapalı sisteme dönüştürülesi temel bir mesele. Buna dikkat edeceğiz. Topraklarımızı kimyasallara karşı olabildiğince koruyacağız. Gübre ve diğer kimyasal ürünlerin mutlaka analizini yapacağız. Yeni gelişen teknolojileri; özellikle pazar meselesini daha organize bir şekilde hayata geçireceğiz. Bütün tarımsal üretimleri uzak pazarlar için yapıyoruz. Rakiplerimiz var. Pazar organizasyonlarını mutlaka kurmamız lazım.” dedi.

Konuşmanın ardından Bakan Eker, Vali Hüseyin Avni Coş, AK Parti milletvekilleri Mehmet Şükrü Erdinç, Necati Çetinkaya, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün 'Kınalı Eller Projesi' kapsamında Pozantı ilçesinde çilek üretimine başlayan 5 köylü kadının katılımıyla Adana TAYEM’in açılışı yapıldı. Bakan Eker, merkezin bahçesine çam ağacı dikti.
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
25.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakan Eker, Çukurovalı çiftçiler, sulama sistemi, yer altına alın, uyarısı, sulama, çiftçi
Link: Bakan Eker'den Çukurovalı çiftçilere 'sulama sistemini yer altına alın' uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız