Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Palamut fiyatları uçuşa geçti

Çanakkale Boğazı’nda avlanan palamut sezona iyi bir başlangıç yaptı. Başlangıçta tanesi 5 liraya kadar düşen palamutun fiyatı bir ayda 4 kat zamlanarak 20 liraya kadar yükseldi. Bu artışla borsayı da, doları da, altına da solladı.


Av mevsimi başlarken bazı uzmanların "Bu yıl palamut bol alacak" açıklamaları şu ana kadar gerçeği yansıtmadı. 1 Eylül tarihinde başlayan av mevsimiyle birlikte av yapılan ilk ay karanlığında Çanakkale Boğazı’nda denize açılan balıkçıların ağlarına takılan palamudun tanesi 5 TL’ye kadar düştü. Ancak av mesimi başladıktan sonraki her geçen gün palamut azaldı. Palamut fiyatları aradan geçen bu sürede 4 kat artarak 20 liraya kadar yükseldi. Az avlanması nedeniyle balıkhane tezgahlarının küçük bir bölümünü kaplayan palamutların üzerine konan 20 TL’lik etiketleri görenler şaşırdı.

Balıkhanedeki ’Kayıkçı Balıkçılık’ sahibi Recai Sever, bu yıl palamudun ilk çıktığında piyasaya hızlı giriş yaptığını ve tanesinin 5-7 liradan satıldığını söyledi. Palamut avının aniden kesilmesiyle fiyatların 18-20 liraya kadar yükseldiğini belirten Sever, şöyle dedi:

"Palamut, borsayı bile solladı. Borsada yatırım yapsanız bu kadar para kazanamazsınız. Palamudun fiyatı 1 ayda tam 4 kat arttı. Gittikçe azalıyor da. Karadeniz’de palamut olmadığı söyleniyor. Havaların sıcak gitmesi bunda etkili oluyor. Ama tahminim bu sene lüfer bol olacak. Lüfer de palamudun düşmanıdır. Bu nedenle palamut az. Önümüzdeki günlerde maalesef vatandaşı kötü günler bekliyor palamut açısından. Fiyatların düşeceğini zannetmiyorum, daha da yükselecektir."

SON YILLARIN EN YÜKSEK FİYATI

’Engin Balıkçılık’ın sahibi Engin Tunç, palamut son yılların en yüksek fiyatına ulaştığını belirtti. Tunç, şöyle konuştu:

"Tabii bunda balık tüketiminin artması ve rezervlerin azalması rol oynuyor. Bu palamut balığının havyar tutması önemli. Demek ki bu sene palamut balığı yeteri kadar havyar tutamamış. Bir bolluk yok. Öyle gözüküyor. Ama hiç değilse şu fiyatları 12-15 liraya kadar çekeceğimizi düşünüyorum. Palamut şu an dolarla yarışıyor hatta doları bile solladı diyebiliriz. Suların soğumaması, havanın sıcak gitmesi nedeniyle balık Karadeniz’de derin sularda kaldı. Şuanda İstanbul’dan palamuda talep çok. Çifti toptan 40 TL’ye kadar alıcı buluyor. Çanakkale Boğazı’nda bırakma ve voli ağlarından çıkan 600-650 gram ağırlığındaki palamudu 20 liradan satıyoruz. Aslında bu toptan fiyatı. Ama müşterimizin mağdur olmaması için tezgahımızda satmayı tercih ediyoruz."

AV BASKISI VE BİLİNÇSİZ AVLANMANIN SONUCU

Mercan Balıkçılık sahibi Saffet Kocabaş da palamutun az olmasının sebebini aşırı av baskısına ve deniz kirliliğine bağladı. Kocabaş, palamut avında son 20 yılın en kötü başlangıcının yaşandığını belirterek, "Söylenildiği gibi çok palamut olmayacak bu sene. Başlangıçta 20 gün bir palamut avı oldu. Fiyatlar uygundu. Ama balık birden kesti ve fiyatlar uçtu. Karadeniz’deki balıkçı arkadaşlarla konuşuyoruz, "Kuyruk atmıyor balık, görmüyoruz’ diyorlar. Bunun belli sebepleri var. Özellikle Marmara’nın aşırı kirlenmesi, bu kirlenmenin Karadeniz ve Ege’ye akması gibi. Ama asıl sebep aşırı av baskısı ve bilinçsiz avlanma" dedi.

"BU AY KARANLIĞI BELLİ OLACAK"

Geçen hafta dolunaya ulaşan ve her geçen gün küçülmeye başlayan ayın gece tam karalığa dönmesiyle birlikte balıkçıların palamut avcılığı hızlanacak. Bir hafta içinde ay karanlığının almasıyla hava karardıktan sonra sabaha kadar palamut avı peşinde koşacak balıkçıların ağlarına takılacak palamutların miktarı fiyatını belirlemiş olacak.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fiyat, palamut
Link: Palamut fiyatları uçuşa geçti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız