Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Nemli pamuk toplanmasın, çırçırçı da almasın' uyarısı

Aydın Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, yeni başlayan pamuk hasat sezonu öncesi üreticileri nemli pamuk hasadı konusunda uyardı. Nemli pamuğun toplatılmamasını isteyen Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, çırçır fabrikalarını da nemli pamuğu işlememe konusunda çağrıda bulundu.

Türkiye’nin dünya pamuk üretimi ve ticaretinde oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu ve tekstil sektörünün sahip olduğu dinamizm, ülkemizde mevcut olan ekolojik ve iklimsel faktörler pamuk üretimi ve ticaretinin uluslararası düzeyde rekabet edebilirliği sağladığını belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kocabaş, “ Gerek pamuk üretiminde gerekse pamuğun işlendikten sonra tekstil ürünü haline dönüşmesinde sahip olunan deneyim, mevcut olan avantajları daha da güçlendirmektedir. Ancak son birkaç yıldır bölgemizde yetiştirilen pamuğun nemli olarak alınıp satılması bu avantajımızı olumsuz yönde etkilemeye başladığını görmekteyiz. TARİŞ’in piyasada olmadığı son iki yılda çırçır işletmeleri daha çok pamuk alma yarışına girdi. Çırçırcı normal mevsim koşullarında yüzde 15 olan nem oranının çok üstünde nemli pamuk aldı. Bu pamukların bazıları depolarda fermantasyona uğradı, renk matlaştı.
 
Bazı çırçırcılarımız mahlıcta kabul edilebilir nem oranı olan yüzde 9-10 nem oranını dikkate almadan borsaya mahlıc pamuk göndermesi kaliteyi bozdu. Borsaya giden pamuk örneğin standart bir olarak damgalanmışsa yine standart bir olarak geçti. Ancak standart birin bir alt kademesindeki bir benek olarak fiyat verildi. Bu durum borsada iki standart bir fiyatın oluşmasına neden oldu. Bu nedenle de Söke pamuğu büyük zarar gördü. Bugün borsada Söke pamuğu ile onunla aynı eşdeğer standarttaki Bergama-Manisa pamuğunun bizim pamuğumuzdan daha yüksek fiyata gitmesi bizi üzüyor. Geçtiğimiz yıllarda Söke pamuğunun kalitesinin korunması ve yükseltilmesi ile ilgili birçok toplantı yaptık. Şu anda kaliteyi etkileyen en önemli neden nemli pamuk toplanmasıdır.
 
Bu konuda yasal tedbirler alınacağını biliyoruz. Ancak bu yasal tedbirleri beklemeden bir an önce nemli pamuk toplamayı bırakmalıyız. Çırçırcımız da eğer standartların üstünde nemli pamuk gelirse almasın. Söke pamuğunun geleceği için nemli pamuk toplanmasını alımını ve satımını mutlaka engellemeliyiz. Bu konuda çiftçimize de, çırçırcımıza da büyük sorumluluk düşüyor Söke pamuğunun geleceği için bu sorumluluğunun gereğini yapmalıyız. Hasat mevsimine girdiğimiz şu günlerde TARİŞ’in yeniden piyasaya gireceği haberlerini alıyoruz. Bu durum çiftçimiz açısından son derece önemli ve sevindirici. Diğer yandan lisanslı depoculuk alanında da yeni gelişmeler var. Lisanslı depoculuk uygulama aşamasındaki sorunlarını aştığı takdirde yararlı bir kurum olacağına inanıyoruz’’ dedi.
 
 
 
 
 (CİHAN)

Ekleme Tarihi
25.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Nemli pamuk, toplanmasın, çırçırçı, almasın uyarısı, pamuk, çırçır, Aydın, Söke
Link: 'Nemli pamuk toplanmasın, çırçırçı da almasın' uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız