Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Temmuz 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tarımda ne haldeyiz?

Piyasa analizleri, küresel ekonomi, euro, dolar ve altın vs. konularda yaptığı analizler ile vatandaşların yatırım hamlelerine yön veren Profesör Doktor Ünsal Ban Türkiye'nin tarım alanında ne durumda olduğunu köşesine taşıdı.


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından hazırlanan "Tarım Politikası İzleme ve Değerlendirme 2013 Raporu" tarımsal üretimde 7'nci sırada olduğumuzu gösterdi. Bir süredir izlenen politikaların üretim artışında önemli rol oynadığı da raporun ortaya koyduğu gerçeklerdendi.
 
Son 10 yılda farkı kapattık
 
OECD'nin üye ülkeleri ve yükselen ekonomileri ele aldığı raporda, Türkiye'nin son 10 yılda atağa geçtiğinin belirtilmesi dikkat çekici.

Bu alanda 1980'li yıllardan 2000'li yılların başına kadar birtakım reformlar gerçekleştirildi ama ekonomik darboğaz ve yüksek enflasyon ortamında arzu edilen sonuçlar alınamadı. Demek ki reform yapmak, siyasi yapının istikrarlı ve ekonominin güçlü olmadığı dönemlerde pek de işe yaramıyor. Son on yıldaki başarıyı, ihtiyaca yönelik nokta atışı tarım politikalarıyla birlikte, siyasi istikrara ve bunun getirdiği güçlü ekonomiye borçluyuz.
 
Büyük hamleler var

Bu uygun ortamda tarımsal üretimin güçlendirilmesi için çok sağlıklı işler yapıldı.

Tarımsal altyapı projeleri üzerindeki geleneksel odaklaşmanın ötesinde, nitelikli işgücü istihdamının sağlanması en önemli adımlardan.

Tarımsal verimliliğin artırılması ve çevrenin korunması gibi hedefleri kucaklayan kırsal kalkınma stratejisinin kapsamının genişletilmesi de son derece olumlu sonuçlar verdi.
Aynı şekilde, tarımsal üretimin artırılmasında devletin üreticilere sağladığı destekleri de unutmamak gerekiyor.

Bu kapsamda 1986-1988 yılları arasında olan çiftlik hasılatlarında üretici destek payının 2010-2012 yılları arasında $'e çıkmış olması, izlenen tarım politikasının üreticiye sağladığı faydalardan...
 
İşler iyi giderken dikkatli olmalıyız

Tarım üretimi bağlamında dünya yedinciliğine yükselmiş olsak da küresel rekabet ortamının iyice acımasızlaştığı bugünlerde, ülke olarak dikkat etmemiz gereken noktaları gözden kaçırmayalım. OECD raporunda, tarım sektöründeki hukuki ve kurumsal çerçevenin güçlendirildiğine vurgu yapılıyor. Bununla birlikte, "emtia tabanlı desteklerin" sektörün üretim potansiyelini ürün çeşitliliği açısından olumsuz yönde etkileyebileceği de ifade ediliyor. Türkiye'nin ana ticaret ortakları olan ABD, AB ve Ortadoğu'da yaşanan ekonomik ve politik krizlerin tarımsal ürünlerin ihracatı bakımından olumsuz etki meydana getirebileceğini de gözden uzak tutmayalım.

Sonuç olarak: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehmet Mehdi Eker öncülüğünde gelinen nokta gurur vericidir. Türkiye tarımsal üretim alanında büyük mesafeler almıştır.

Görünen o ki, engellerle dolu bu yolda ilerlemeye devam edecektir. OECD Raporu da buna dikkat çekmektedir.
 
                                           
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tarımda ne haldeyiz, Ünsal Ban, tarım, Türkiye, OECD
Link: Tarımda ne haldeyiz?




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız