Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çek Cumhuriyeti'nden geldi, Silifke’de organik yumurta üretiyor

Çek Cumhuriyeti’nden Mersin’in Silifke ilçesine gelin gelen ve hayatını burada sürdürmeye karar veren Helena Levent, çalışacak iş bulamayınca organik yumurta üretimine başlamış.


Avrupa’da yıllar önce başlayan organik ürünlere merakın Türkiye’de yaygınlaşmasıyla organik tavukçuluk ve yumurta üreticiliği yapmaya karar verdiğini ifade eden 56 yaşındaki Helena Levent, ilk iki yıl beklentilerine cevap alamamasının kendisini yıldırmadığını ve bu yıl sipariş patlaması yaşadığını söyledi. Levent, şuanda siparişleri yetiştiremediği için komşularının yumurtalarını da pazarladığını aktardı.

Türkiye’ye geldikten sonra iş bulamadığını belirten Levent, “Mustafa Levent ile evlendikten sonra kendimiz için iki tavuk aldık. Daha sonra bunlar civciv yoluyla üredi ve çoğaldı sonrasında organik tavukçuluk mesleğini yapmak istedim. Arazimiz bunun için uygundu. Bu işi iki tavukla başladım ve şuanda 100’ün üzerinde tavuğum var. Tavuklarımız sabah erken saatlerde mısır ve limon tarlamıza gidiyorlar. Orada doğal yolla beslendikten sonra kümeslerine geri dönüyorlar. Küçük olan civcivleri ise keçiboynuzu ve mısır kırıntıları ile besliyorum. Böylelikle tamamen doğal ortamda ve organik beslendikleri için yumurtalar da buna göre organik oluyor.” dedi.

'SİPARİŞLERİ YETİŞTİREMİYORUM'

İlk sene yumurtaları akraba ve komşularına dağıttığının altını çizen Helena Levent, “Bu yıl gittiğim her yerde insanlar sipariş veriyor. Bir müşterim diğerine söylüyor, böylelikle pazar ağım genişliyor. Şuanda günde 50 ila 100 civarında yumurta alabiliyorum. Ama bu dönem geçiş dönemi yumurtalarımız az. Kış mevsiminde bu sayı iki katına çıkacak. Yetişemediğim yerde ise komşularımın yumurtalarını pazarlamalarına yardımcı oluyorum. Dünya organik yiyecek üzerinde o kadar çok duruyor ki son yıllarda bunu Türkiye de de görmek beni mutlu ediyor.” dedi.

Yumurtaları elleriyle topladığının altını çizen Levent, karton kutudan yaptığı folluklarda sahte yumurta bıraktığını, bu nedenle hayvanların fol görmediği zaman yumurtlamamasını önlediğini ve her zaman taze yumurtayı bilebildiğini söyledi.

'TAVUKLARIM ÇOCUKLARIM GİBİ'

Tavuklarını çocukları gibi gördüğünü belirten Levent, “Ben hayvanları çok seviyorum. Bu nedenle işimi de çok seviyorum. İnsanlara faydalı olmak başka bir duygu” dedi.
 
 
 
 
(CİHAN) 
 
 

Ekleme Tarihi
26.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Avrupa, Türkiye, tavukçu oldu, tavukçu, Silifke, yumurta, organik yumurta
Link: Avrupa’dan geldi, Türkiye’de tavukçu oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız