Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


 "Fındık fabrikaları kadın istihdamını artırdı"

Fındık sezonuyla birlikte hareketlenen iç fındık talebi fındık fabrikalarını harekete geçirdi. Fındık üretimin önemli bir payına sahip olan Terme'de işlenmiş fındık sanayinde fındık fabrikaları önemli rol oynuyor. Terme Tarım Komisyonu da fabrikaları gezerek üreticilerden bilgi aldı. Kaymakam Fahri Meral, ilçede faaliyet gösteren fındık fabrikalarının kadın istihdamını artırdığını söyledi.


Terme Tarım Komisyonu Başkanı Kaymakam Fahri Meral, fabrikada çalışan işçilerle sohbet edip dertlerini dinledi. Meral, “Tarladan üretime, sanayiden, pazarlamasına kadar fındık ilçenin önemli bir ekonomik gücü. Bu gücün iyi değerlendirilmesi için tarım komisyonu olarak yapılan çalışmalarda kaliteli fındık yetiştirilmesi, yetiştirilen fındığın işlenip kaliteli bir şekilde piyasaya sürülmesi gibi aşamalarda üreticinin ve sanayicinin yanında olmaya çalıştık. Bu ziyaretlerde gördük ki üretimin yanında fındık fabrikalarının istihdam oluşturmada önemli bir yere sahip olduğunu gördük. Özellikle de kadın istihdamı sağlayan fındık fabrikaları, ilçe ekonomisine büyük ölçüde önemli katkı sağlamakta. Bunun için fındık fabrikası sahiplerine kendilerini geliştirip daha fazla istihdam sağlamaları için yeni projelerine elimizden gelen desteği sağlayacağız” dedi.

Uzun yıllardır fındık sektörüyle uğraşan Vatan Fındık işletme Müdürü Fatih Karaçuha, sürekli artan ve gelişen pazar payında işletmelerin kendini yenilemeli ve farklı arayışlar içine girerek ürünlerini kendilerinin pazarlayabilmeleri gerektiğini söyledi. Yılda sadece Terme de 20 milyon kilogram iç fındık işlenerek hammadde olarak piyasaya sürüldüğünü aktaran Karaçuha, "Daha çok çikolata sanayinde kullanılan fındığın ihracattaki oranı da büyük fakat, aracılarla çalışıldığı için işletmeciler yeterli oranda bu paydan yararlanamamakta. Bunun için de kendimizi geliştirip, ürün çeşitlerimizi arttırıp farklı alanlardan piyasaya girmemiz gerektiğini düşünmekteyim." dedi. Karaçuha, bunun için işletmecilere bu yönde projelere ve desteklemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Komisyonun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaçuha, "Bizde elimizden geldiği kadarıyla istihdama destek olmaya çalışıyoruz. İşçilerimizin, (Ekmeğimize vesile oldunuz. Allah razı olsun sizlerden) demesi bizim için yeterlidir." şeklinde konuştu.

Fındık batlarında çalışan kadın işçilerle sohbet eden Kaymakam Meral, işçilerle birlikte fındık seçip ayırma işlemi de yaptı.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
26.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındık fabrikaları, kadın istihdamı, fındık
Link: 'Fındık fabrikaları kadın istihdamını artırdı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız