Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Randıman tesbiti yapılmadan satılan fındık üreticiyi zarara sokuyor

Fındık fiyatları bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü. Fabrikalar ve tüccarlar tarafından 6 liranın üzerinden alınan kabuklu fındık, randımana tabi tutulursa yüzde 12 oranında daha yüksek fiyattan satılabiliniyor.

Samsun’un Terme ilçesi Tarım Komisyonu, çiftçilerin fındık satışı yaparken ürünlerine yüzde 50 randıman uygulaması yaptırması uyarısında bulundu. Bu uygulamayı yapmayan çiftçilerin kilogram başında 60-70 kuruş zarar ettiğini açıkladı. Komisyon her üreticinin kendi ürününü yüzde 50 randıman tespiti yaptırmadan satmaması istedi.

Kaymakam Fahri Meral başkanlığındaki Terme Tarım Komisyonu, Durak Fındık A.Ş'ye ait işletmeyi ziyaret etti. Tarım komisyonu, Fabrika Müdürü Yusuf Durak'tan fındık randıman tespiti hakkında bilgi aldı. Randıman tespitinin genel bir sorun olduğunu vurgulayan Durak, çiftçinin elindeki fındığın kalite değerini randıman yöntemi ile tespit edebileceğini, bunun tespitinin de çok basit ve kolay olduğunu söyledi. Durak, tespit yapılmadan satılan fındığın üreticisini zarara uğrattığına dikkat çekti.

Kendilerinin bunu uyguladıklarını belirten Durak, randıman hesaplamanın nasıl yapılacağını şöyle anlattı: "Hassas bir teraziye konan kabuklu 250 gram fındığın, kabuğundan kırılarak ayrılıp, içerisinde bulunan iç fındığın tekrar tartarak yüzde 50 oranı yani 125 gramın üzerinde ise 50 randımandan fiyat biçilir. Fındığın iç gram ağırlığı arttıkça fındığın fiyatı da artar ve kaliteli fındık gerçek fiyattan satılmış olur.”

Bu uygulamaya dikkat etmeyen tüccar ve fabrikalara üreticinin fındık satmamasını yada uyarmasını isteyen Durak, "50 randımanı alınmayarak yapılan satışlarda bir üretici kilogram başında yüzde 12 zarar eder. 1 ton fındığı olan üretici bu orana dikkat etmese ton başında 600-700 TL arasında zarar etmiş olur.” dedi.

Yusuf Durak, çiftçinin yetiştirilmesi için yıl boyunca seminerler ve eğitim uygulamaları düzenlediklerini, fındığın naylon çuvalda muhafazasının zor olduğu için üreticilere ücretsiz 50 bin adet kumaş fındık çuvalı dağıttıklarını belirterek, çiftçinin bilinçlenmesi ve kaliteli üretim yapılması için her zaman yanlarında olacaklarını ifade etti.

Terme Tarım Komisyonu Başkanı Kaymakam Fahri Meral de üreticinin yanında bir politika izleyen fabrika yönetimine teşekkür etti. Bu uygulamaların ve çiftçinin bilinçlendirilmesi için komisyon olarak kendilerinin zemin hazırlayacağını ve fabrikaların desteği ile kaliteli fındık yetiştiriciliğinin arttırılması sağlanabileceğine dikkat çeken Kaymakam Meral, “Bu yıl fındık fiyatlarının üreticinin yüzünü güldürdü. Çiftçi ürününü pazarlamada daha dikkatli olmalı ve 50 randıman oranına dikkat etmeli" dedi.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
26.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Randıman tesbiti, fındık, üretic,Fındık fiyatları
Link: Randıman tesbiti yapılmadan satılan fındık üreticiyi zarara sokuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız