Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Akademisyenin kurduğu silaj tesisi çiftçiden ilgi görüyor

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihat Yıldız'ı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarıma Dayalı Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Programı kapsamında teşvik alarak Pasinler'e kurduğu silaj paketleme tesisinin henüz yeni açılmasına rağmen çiftçiden büyük destek görüyor.

Silajın hayvanlarda et ve süt verimini de artırdığını vurgulayan Yıldız, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen Erteta Silaj Paketleme Tesisi’ni Pasinler’de hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bölge çiftçisine sözleşmeli üreticilik yöntemi ile ektirmiş olduğumuz mısırı burada 100 kilogramlık balyalara dönüştürüp hayvancılık yapan işletmelerin hizmetine sunmaktayız. Silaj fermente olmuş kaba yem. Özellikle süt sığırcılığında verimi yüzde yüze artırıyor. Makinamız 100 kilogramlık balyalar yapıyor. İlk yıl yalnızca mısırı düşündük. Önümüzdeki yıllarda yonca, ayçiçeği, buğday ektirip bunların silajını yapmayı planlamaktayız.” dedi. “Yapılan silajlar 2-3 yıl boyunca bozulmuyor.” Diyen Dr. Yıldız silajın yağmurdan, kardan ve nemden etkilenmediğini ifade etti.

Yıldız, “Bu yüzden Karadeniz’den ciddi bir talep var. İlk yılımız olmasına rağmen çiftçilerimiz yoğun bir ilgi gösteriyorlar. Yaklaşık bin dekara yakın bir silajlık mısır ektirdik. Kapasitemiz de yaklaşık 10 bin ton civarında. Proje kendi kendini geliştirebilecek üretken bir proje. Bölge illerinde de Kars, Ardahan, Ağrı, Trabzon, Rize, Giresun olmak üzere bu bölgelere sevkiyatımız var. Fiyat noktasında da diğer kaba yemlere göre yüzde 50 yüzde 60 civarında daha ekonomik bir yem. Bozulmadığı için de besiciler kuraklıktan daha az etkilenecektir.” diye konuştu.

Pasinler Gümü köyü çiftçilerinden Zekai Akçelik, 40 dönüm silajlık mısır ektiğini belirterek, “Tesisin çok faydasını görüyoruz. 100 dönüm ekebilecek kapasitem var. İleride inşallah daha fazla ekeceğim. Çiftçimizi düşünenlerden Allah razı olsun.” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
(CİHAN) 
 
 

Ekleme Tarihi
27.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Akademisyenin kurduğu silaj tesisi, çiftçiden ilgi görüyor, tesis, silaj, hayvancılık
Link: Akademisyenin kurduğu silaj tesisi çiftçiden ilgi görüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız