Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Mısır fiyatlarında büyük düşüş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır fiyatlarının önemli oranda düştüğünü bildirdi.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar “TMO tarafından 64 kuruş olarak açıklanan mısır alım fiyatı, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 14 nem oranına sahip mısırda 52-57, Ege Bölgesi’nde 50-55 kuruşa, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 30 nem oranına sahip mısırda 43 kuruşa kadar geriledi” dedi.
 
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de mısırın yaklaşık yüzde 31.5’inin Akdeniz, yüzde 27.5’inin Güneydoğu Anadolu, yüzde 13’ünün Ege, yüzde 12’sinin ise Marmara bölgelerinde üretildiğini bildirdi. Şemsi Bayraktar, her yıl olduğu gibi, 2013 yılı mısır hasat ve pazarlama dönemine girildiği Ağustos ayı itibariyle üretici fiyatlarını takip etmeye başladıklarını belirtti.
 
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), bu yıl, 7 Ağustos 2013 tarihinde, hasadın yeni başladığı dönemde, mısır alım fiyatını kilogramda 64 kuruş olarak açıkladığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
 
“Ancak mısır yoğunlaşmaya başladığı bugünlerde piyasalarda mısır fiyatları oldukça gerilemiştir. Üretimin yoğun olarak gerçekleştirildiği Ziraat Odalarından alınan bilgilere göre, yüzde 14 nem oranı sahip mısır kilogram fiyatları, Akdeniz Bölgesi’nde 52-57 kuruş, Ege Bölgesi’nde 50-55 kuruş, yüzde 30 nem oranına sahip mısır kilogram fiyatları Karadeniz Bölgesi’nde ise 43 kuruşa kadar gerilemiştir. TMO’nun alım merkezinin bulunmadığı ilçelerde fiyatlar daha da aşağıda oluşmaktadır.”
 
"ÜRETİCİ FİYATLARIN DAHA DA GERİLEMESİNDEN TEDİRGİN”
 
Bayraktar, üreticiler ürün arzının artmasıyla birlikte fiyatların daha da gerilemesinden tedirgin olduğunu vurguladı.
Piyasa fiyatlarının gerilemesiyle üreticilerin, TMO alım merkezlerine yoğunlaştığına dikkat çeken Bayraktar, bu durumun randevuların daha geç verilmesine ve üreticilerin zor durumda kalmasına neden olduğunu ifade etti. Gerileyen piyasa fiyatlarnın çiftçilerin hasat yapma isteklerini kırdığını belirten Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 5.5 milyon ton mısır tüketimi olan Türkiye’nin bu yılki mısır üretiminin, bir önceki yıla göre yüzde 7.6 oranında artarak 4 milyon 950 bin tona ulaşacağını bildirdi.
 
"TMO HIZLI ALIM YAPMALI”
 
Piyasa fiyatlarının düşmesini önlemek amacıyla 16 Eylül 2013 tarihinde TMO tarafından mısır satış fiyatının, 2014 Ocak ayından itibaren ton başına 735 TL olarak açıklandığını belirten Bayraktar, üreticiye mısırı pazara hızlı sevk etmeme çağrısında bulundu. Üreticinin mısırını TMO’ya vermesi ya da bekletebileceği kadar bekletmesi önerisinde bulunan Bayraktar, “TMO, ülke genelinde hızlı alım gerçekleştirsin. Üreticiyi mağdur etmesin” dedi.
 
Bayraktar, tüccara da seslenerek, TMO’nun, 2014 Ocak ayından itibaren tonu 735 TL’den mısır satacağını açıkladığını, Ofis’ten ucuz mısır alma şansı kalmadığını, çiftçiden uygun fiyatla mısır almayanların, yarın TMO’dan pahalı almak zorunda kalacaklarını vurguladı.
 
TMO tarafından mısır satışlarının 2014 Ocak ayından itibaren yapılacak olması ve fiyatın 735 TL olarak açıklanmasının, önümüzdeki aylarda piyasada üretici fiyatlarının gerilemesini önleyeceğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
 
“2013 yılında mısır üreticisinin zarar etmemesi için TMO’nun piyasada etkili olabilecek şekilde alım yapması gerekir. Alımların daha etkin yapılması için alım merkezlerinin sayısı artırılmalı, verilen randevu süreleri kısaltılmalıdır.
 
Üretici zararlarının önlenmesi, artan üretim miktarının gelecek yıllarda korunması amacıyla, bu yıl kilogramı 4 kuruş olarak açıklanan prim miktarı artırılmalıdır.
 
Üreticilerimiz de özellikle hasadın yoğunlaşmaya başlayacağı önümüzdeki günlerde, ürünlerini bekletebildikleri kadar bekletmelidir. Kısa bir zamanda piyasaya yoğun şekilde ürün girmesi fiyatların gerilemesine neden olmaktadır.
 
Mısırda nem oranı arttıkça fiyat fazlaca düşmektedir. Bu nedenle üreticilerimizin mısırını kurutmadan satmamalıdır.”
 
Bayraktar, mısır üretiminin artırılması ve üreticinin hak ettiği değeri bulması amacıyla Ziraat Odaları Birliği olarak, fiyatları takip etmeye devam edeceklerini bildirdi
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TZOB, mısır, Şemsi Bayraktar
Link: Mısır fiyatlarında büyük düşüş




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız