Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


İhracatı artırmak için Afrika’yı hedef seçti

Yılda 40 bin ton üretim yapan Özsarı Bulgur, imalatın yüzde 20’sini ihraç ediyor. Şirketin üst yöneticisi İbrahim Sarı, bu oranı artırmak istediklerini belirterek, “Afrika’dan sadece biz değil, Türkiye de ekmek yer.” diyor.

Tarım sektöründe giderek iyileşen çiftçiler, gözünü yurtdışına dikti. Önceki hafta Çanakkaleli domates üreticilerinin ihracat arayışı gündeme gelmişti. Şimdi de Gaziantepli bulgur üreticileri gözünü Afrika pazarına dikmiş durumda. Özsarı Bulgur ve Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı İbrahim Sarı, dünyanın en büyük bulgur üreticisi Türkiye'yi, bu kulvarda Afrika'ya taşıyacaklarını belirterek, “Afrika pazarına açılırsak bulgurda çok büyük bir atılım gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Bulgur sanayicileri olarak Afrika'da tanınmamızın yanı sıra bu işten herkes kazanacak." dedi.

1978 yılında bulgur piyasasına adım atan Özsarı Bulgur, yıllık 300 ton üretim kapasitesini bugün 40 bin tona çıkardı. Nizip Ticaret Borsası ve Bulgur Sanayicileri Derneği başkanlığını yürütmekte olan Özsarı Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı, üretim kapasitesi açısından Türkiye'nin büyük bulgur firmaları arasında ilk sıralarda yer aldıklarını belirtti. Sarı, teknolojiye yaptıkları yatırım ile bugün dünyada 20'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Üretimlerinin yüzde 80'inin iç piyasayı oluşturduğuna dikkat çeken Sarı, yüzde 20'sinin ise ihracatı oluşturduğunu açıkladı. İhracat yaptıkları ülkeler arasında en büyük payın Ortadoğu ve Avrupa Birliği ülkeleri olduğunun bilgisini veren Sarı, özellikle ABD ve Avustralya'dan da ciddi rağbet aldıklarını kaydetti.

Türkiye'de yıllık bulgur üretim kapasitesi 2 milyon ton. Gaziantep'in bulgur üretiminde Türkiye'de lokomotif rol üstlendiğini belirten Sarı, "13 çeşit bulgur üretiyoruz. 1 kilodan 25 kiloya kadar ambalaj yapma imkanımız var. Gıda sektöründe yapılması gereken her şeyi son teknolojik aletlerle yapıyoruz." dedi. 2012 yılında yıllık ihracat rakamlarının 2 milyon dolar olduğunun bilgisini veren Sarı, bu yılki hedefini yüzde 20'nin üzerinde artırarak 2 buçuk milyon dolara çıkarmayı istediklerini vurguladı.

Bulgur sektöründe yaşanılan sıkıntılara da değinen Nizip Ticaret Borsası Başkanı Sarı, devlet tarafından çiftçilere kaliteli tohum temini yapılarak daha iyi bulgur elde edebileceklerini dile getirdi. Bulgurun tanıtılması noktasında kendilerine destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Sarı, bu sayede 2023 ihracat hedefinin gerçekleşmesinde kendilerinin de büyük rol oynayacağına dikkat çekti. Türkiye'de oldukça fazla bulgur tesisi olduğunu belirten Sarı, devletin bundan sonraki teşviklerde yeni fabrikaların kurulması yerine, mevcut tesislerin modernize edilmesinin daha uygun olacağını kaydetti. Sarı, "Türkiye'de 1 milyon ton üretim fazlalığı var. Yeni tesisler kurmak yerine eski tesisler modernize edilmelidir." dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İhracat, Afrika, bulgur, Özsarı Bulgur
Link: İhracatı artırmak için Afrika’yı hedef seçti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız