Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çiftçilerin ürünleri değerlendiriliyor, Tarım Kredi 200 bin ton ürün alımı yaptı

Hububat hasadını tamamlayan çiftçiler şimdilerde meyve, sebze, üzüm, mısır gibi ürünleri hasat ediyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri yaklaşık 600 noktada yaptığı ürün alımları ile çiftçilerin ürünlerinin değerinde pazarlamasını sağlıyor. Tarım Kredi iştirakleri ile beraber bu yılın ilk sekiz ayında üreticilerden 200 bin ton ürün, 17 milyon 20 bin 650 litre süt aldı. Alınan ürün karşılığında üreticilere yaklaşık 162 milyon ödeme yapıldı. Kurum yıl sonuna kadar çiftçilerden 350 bin ton ürün almayı hedefliyor.

Tarım Kredi ve iştirakleri ortak ürünleri değerlendirme kapsamında çiftçilerin üretmiş olduğu arpa, buğday, kolza, ayçiçeği, tritikale, mısır, patates, meyve sebze, zeytin süt gibi bir çok ürünü satın alarak piyasa fiyatlarını dengeliyor. Çiftçilerin tarım girdilerinin tamamını sağlayan kurum üretilen ürünleri de satın alarak üreticilerin pazar kaygısını gideriyor.
 
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı İlhami Teke, “Kurum olarak iştiraklerimizle birlikte ülke genelinde oluşturduğumuz 16 Bölge Birliğine bağlı 600 alım merkezi ile çiftçilerimizden bu sene yaklaşık 200 bin ton ürün aldık. Bu ürünlerin karşılığında çiftçilerimize bir bölümü borçlarına mahsup edilmek üzere 162 milyon ödeme yaptık. Çiftçilerimizin tarımsal girdilerini sağlamanın yanında ürettiği ürünleri de satın alarak pazar kaygılarını gideriyoruz. Alım yaptığımız ürünlerde piyasa fiyatları dengeleniyor. Satın alınan ürünlerin bir kısmı işlenerek çiftçilerimizin tarımsal girdilerini karşılamada kullanılıyor. Kalan miktar ise iştiraklerimizin paketleme tesislerinde veya yem fabrikalarımızda işlenerek pazarlanıyor. Ayrıca hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimizin hayvanlarını ve hayvansal ürünlerini de değerlendiriyoruz. Eskişehir’de bulunan süt fabrikamızda çiftçilerimizin ürünlerini işleyerek pazara sunuyoruz. Böylelikle kar kış, soğuk sıcak demeden tarlada alın teri akıtan çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alıyor.” dedi.

Ankara, Konya, Kayseri, Mersin, Antalya, Gaziantep, Erzurum, Malatya, Trabzon, Samsun, Sakarya, Tekirdağ, İzmir, Kütahya, Sivas, Balıkesir Bölge Birliklerinde oluşturulan merkezlerde alım yapıldığını ifade eden Teke, bu alım merkezlerine iştiraklerin de ilave edilmesiyle ülke genelindeki bütün üreticilerin kapsandığını ifade etti. 2012 yılında alınan ürün karşılığında üreticilere 274 milyon 856 bin 982 TL ödeme yapıldığını ifade eden Başkan Teke, hedeflerinin 2013 yılı sonuna kadar 350 bin ton ürün almak olduğunu söyledi. Başkan Teke sözlerini şöyle devam etti: “Çiftçilerimizin ürettiği arpa, buğday, ayçiçeği, mısır, kolza, patates, tritikale, büyükbaş, küçükbaş hayvan, hayvansal ürünler, bal, meyve sebze, zeytin gibi birçok ürün çeşidinde alım yaptık. Kurum olarak hedefimiz çiftçilerin ürettiği tüm ürünleri satın alarak Avrupa ülkelerinde olduğu gibi üretici ile tüketiciyi aracısız buluşturmak.”

Yarım asırdır çitçilik yapan İbrahim Fidan, “Yaklaşık bin 500 dekarlık arazide tarım yapıyorum. Bizim üretmek gibi bir kaygımız yok. Tek korkumuz ürettiğimiz mahsulü değerinde satamamak. Bizim pazar kaygımız giderilsin Dünyayı besleyelim. Tarım Kredi son yıllarda yaptığı ürün alımları ile piyasa fiyatlarını dengeledi. Tek isteğimiz tarım girdilerinin tamamını karşıladığımız kurumdan ürettiğimiz ürünlerin de tamamını satın alması.” dedi.

Ali Arslan adlı diğer bir çiftçi ise “Tarım kredi; gübre, ilaç, tohum ve mazot gibi ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Ben hayvanlarımın büyük bir kısmını da kooperatiften aldım. Yemler ise bizim sattığımız arpa ve mısırdan üretiliyor. Çok güzel bir sistem kurulmuş. Ürün alımına biraz daha fazla önem vererek bu çarkın daha etkin işlemesini istiyoruz.” ifadesini kullandı.
 
 
 
 
 
 
(CİHAN) 
 
 

Ekleme Tarihi
29.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tarım kredi, çifçilerin ürünleri, hububat, çiftçi, İlhami Teke
Link: Çiftçilerin ürünleri değerlendiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız