Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dünya için alarm zilleri çalıyor

İsveç'in başkenti Stockholm'de Birleşmiş Milletler'e bağlı, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin hazırladığı rapor açıklandı.


Raporda yer alan bilgilere göre, iklim değişikliğine neden olan gelişmeler konusunda kısıtlamaya gidilmesi gerekiyor. 1950 yılından bu yana yapılan araştırmalara göre, dünyada ısı artışının birinci nedeni insan kaynaklı.

Isının dünya genelinde 100 yıllık zaman içinde 0.89 derece arttığına işaret edilen rapora göre, sıcaklık artışı bu yüzyılın sonuna kadar 1.5 dereceye kadar çıkacak. İklim değişikliğine neden olan karbondioksit salınımına devam edilmesi halinde ise sıcaklık artışının 4 ile 5.4 derece daha yüksek olacağı kaydedildi. Raporda, ısınma oranındaki artışın 2 dereceyi geçmemesi gerektiği görüşünün bütün dünyada kabul edildiğine dikkat çekildi.

Sanayi devriminin başladığı 1750 yılından bu yana atmosferdeki karbondioksit oranı yüzde 40 oranında arttı. Denizlerdeki su seviyesinin yükselmesi ise 2100 yılına kadar yarım metreyi geçecek.

Dünyada ısınma ile birlikte buzullardaki erime de hızla artacak. Grönland'daki buzların erimesi son 20 yıl içinde çok hızlı bir şekilde görüldü ve bütün kutuplardaki buzlar 1900'lü yıllardan sonra 7 kat daha hızlı şekilde eridi ve kütleleri küçüldü.

Isınmanın bu şekilde devam etmesi halinde 2100 yılına kadar kutuplardaki buzullar yüzde 15 ile 85 oranında erimiş olacak. Kuzey kutbundaki buzulların kütlesi her yıl yüzde 3.5 ile 4.1 oranından eriyerek küçülüyor. Araştırmacılar, kuzey yarım kürede kar yağış oranlarının azalmasından dolayı, kar örtüsünün küçüldüğünü, 2100 yılına kadar bu azalmanın yüzde 25'e kadar ulaşacağını bildirdi.

İklim değişliğine en büyük neden olarak insanlar gösterilirken, petrol, gaz ve fosil yakıtlarının kullanılması da ilk sıralarda yer aldı.

Raporda, hızlanan iklim değişikliği nedeniyle, bunun önüne geçmek için hızlı bir şekilde değişikliğe ve kısıtlamalara ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Dünya için alarm zilinin çaldığı bildirilen raporda, sera gazı etkisi ve ormanların yok edilmesi ile iklim değişikliğinin hızlandırıldığı bildirilirken, dünyada ısı artışının en fazla iki derece ile sınırlandırılması için çalışmalara başlanması gerektiği yönünde çağrı yapıldı.

Raporun 110 ülkeden delegenin denetiminden geçtiği ve ciddi bir inceleme sonucunda hazırlandığı kaydedildi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dünya için alarm zilleri, iklim değişikliği, İsveç
Link: Dünya için alarm zilleri çalıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız