Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bitlis’te Bu Yıl Patatesten Yüksek Verim Elde Edildi 

BİTLİS’TE BU YIL PATATESTEN YÜKSEK VERİM ELDE EDİLDİ


BİTLİS (İHA) - Bölgenin patates merkezi olan Bitlis ve ilçelerinde patates hasadı başladı. Yaklaşık 5 bin kişiye istihdam alanı oluşturan patatesten bu yıl toplam 80 milyon lira gelir elde edildi.
 
Bitlis ve ilçelerinde toplam 35 bin dekar alana ekilen patatesten yaklaşık 130 bin ton verim elde edildi. Geçen yıllara oranla bu yıl yüksek rekolte veren patates, üreticisinin de yüzünü güldürdü. Önceki yıl kilosu 35 kuruşa kadar düşen patates bu yıl 75 kuruştan satılacak. Üretilen patatesler hem iç piyasaya hem de yurtdışı piyasasına ihraç edilecek. Bu yılki mahsulden umduğunu bulan üreticiler ise, mutluluklarını patates tarlalarında halay çekerek kutladı.
Tarlalarda hasat yapan üreticileri ziyaret eden Bitlis İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, önce hasatları inceledi, ardından da üreticilerle birlikte tarlada halay çekti.
Bitlis’te bu yıl patatesten yüksek verim elde edildiğini söyleyen Korkmaz, Bitlis ve ilçelerinin patates anlamında bölgede önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bitlis ve ilçelerinde bu yıl 35 bin dekar alana patates ekimi yapıldığını ve bu alanlardan yaklaşık 130 bin ton patates elde edildiğine dikkat çeken Korkmaz, “Geçen yıllara oranla bu yıl yüksek rekolte veren patates üreticisinin de yüzünü güldürdü. Önceki yıl kilosu 35 kuruşa kadar düşen patates bu yıl 75 kuruştan satılacak” dedi.
 
Patatesin Bitlis’te 5 bin kişiye istihdam sağladığını ve patatesten bu yıl 80 milyon civarında bir gelir elde edildiğini açıklayan Bülent Korkmaz, “Patates ilimiz için son derece önemli bir gelir kaynağıdır. Sadece Ahlat ilçemizde 35 bin dekar alanda 130 bin ton patates üretilmektedir. Bu yıl üretilen patatesler 65-70 kuruş civarında satılmaktadır. Patatesten ilimize 75-80 milyon lira civarında bir katma değer oluşturulmaktadır. Bunun yanı sıra istihdam anlamında da patates sektöründe 5 binin üzerinde işçi ilimizde özellikle Ahlat ve Tatvan ilçesinde çalışmaktadır. Bu üretilen patateslerimizin bir bölümü çevre illerine, yurtiçi pazarına satılmaktadır. Bir bölümü de özellikle Irak’a ihracat yapılmaktadır. Bölgede patates tarımı özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın vermiş olduğu makine, ekipman desteği ve sulama desteğiyle beraber önemli ölçüde bir artış meydana geldi. Hem üretimde bir artış var hem de yeni bir istihdam alanı olarak gençlerimize yeni iş imkanı sağlamaktadır” diye konuştu.

“GÜNDE 500 TON PATATES KUZEY IRAK’A İHRAÇ EDİLİYOR”
 
Bu yıl hasadı yapılan patatesten yüksek verim elde ettiklerini belirten patates üreticisi Mesut Subaşı ise, günlük olarak hasadı yapılan patateslerden her gün 500 ton dolayında patatesi kamyonlar vasıtasıyla Kuzey Irak’a ihraç ettiklerini söyledi. Bu yılki patates fiyatlarından oldukça memnun olduklarını kaydeden Subaşı, “Patates ilimiz için büyük bir istihdam kapısı ve aynı zamanda gelir kapısıdır. Bu anlamda bakıldığında bu yıl gerçekten üründen yüksek verim elde ettik. Bu sayede elde ettiğimiz ürünleri hem Türkiye iç piyasasına hem de yurt dışı piyasasına ihraç ediyoruz. Bu bağlamda sadece günlük olarak Kuzey Irak’a 500 ton dolayında patates gönderiyoruz” dedi.

Ekleme Tarihi
01.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: patates,bitlis
Link: Bitlis’te Bu Yıl Patatesten Yüksek Verim Elde Edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız