Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Traktöre KDV zammı göründü


Çiftçiye kötü haber. Sanayicilerin talepleri üzerine, 2008 yılında düşürülen traktör ve tarım makinelerinin KDV’si yeniden yüzde 8’den 18’e çıkarılıyor.


Düzenleme için önümüzdeki dönemdeki torba kanun çalışmalarına bir madde eklenmesi gündemdeyken, çiftçilerin zararının karşılanıp karşılanmayacağı sorusuna da yanıt aranıyor. Düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda, çiftçiye gelecek ek yük 4-11 bin TL arasında değişiyor. Çiftçilerin mağdur edilmemesi için Ziraat Bankası üzerinden destekleme yapılıp yapılmayacağı konusu da değerlendiriliyor.

SANAYİCİNİN ZARARINA

Hükümet 2008 yılında başta traktör olmak üzere bir dizi ürünün KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indirdi. Ancak bu indirim traktör sanayicilerinde bir dizi sıkıntının nedeni oldu. Üretim için gereken girdiyi yüzde 18 KDV ödeyerek alan sanayiciler, traktör ve tarım makinelerini yüzde 8 KDV ile sattı. Aradaki 10 puanlık fark için gündemde olan KDV iadesi için ödeme süreci uzayınca; birçok sanayici tepkilerini hükümete iletmeye başladı. Düzenleme nedeniyle traktör ithal edip yurt içinde satan ithalatçılar avantaj sağlarken, içeride üretim yapan sanayiciler sıkıntı yaşadı.

EKK’DA GÖRÜŞÜLDÜ

Sanayicilerin talepleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda da görüşüldü. Bu kapsamda iki çözüm önerisi masaya geldi. Bunlardan ilki sanayicilerin teminat mektubu verip KDV iadelerini hemen alması olurken, ikincisi de KDV’nin tekrar yüzde 18’e çıkması oldu. Alınan karar ise, yüzde 18’lik KDV’ye geri dönülmesi olunca; yasa çalışması da başlatıldı.











http://www.hurriyet.com.tr  

Ekleme Tarihi
01.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: traktör,zam,kdv
Link: Traktöre KDV zammı göründü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız