Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik 


- ISPARTA GÜLÜNÜN KİMLİĞİ DEĞİŞTİ 
- GÜL SÜS BİTKİSİ KİMLİĞİNDEN ÇIKARILIP YAĞLIK ÜRÜN KİMLİĞİNE KAVUŞTU
- GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI, GÜL ÜRETİCİSİNE VERİLEN MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEKLEMESİNDE DESTEĞİN YÜZDE 102’LİK ARTIŞLA 6.90’LİRADAN 14 LİRAYA ÇIKARILMASINA KARAR VERDİ 
- GÜLBİRLİK GENEL MÜDÜRÜ HASAN ÇELİK, GÜLÜN BİR SANAYİ ÜRÜNÜ OLARAK SANAYİ TEŞVİKLERİNDEN YARARLANABİLMESİ ADINA BU GELİŞMENİN ÖNEMLİ BİR ADIM OLDUĞUNU SÖYLEDİ


ISPARTA (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gül üreticisine verilen mazot, gübre ve toprak analizi desteklemesinde destek yüzde 102’lik artışla 6.90'liradan 14 liraya çıkarıldı. Bu gelişme henüz sanayi ürünü kimliği kazanmayan gül için önemli bir adım sayıldı.
 
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu desteğin sanayi teşviklerinden yararlanılmasının önünü açtığını belirtti.
Isparta’nın, dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini karşıladığını belirten Hasan Çelik, şöyle konuştu: “Tarımsal faaliyetlerde gülün ilimiz adına çok önemli katkısı var. Gül ilimizin sembolü haline gelmiş bir ürün. Bu nedenle gül, Isparta’da tarımsal faaliyetlerde ayrı özelliği bulunan bir alan. Gül, yüzyıldır bu coğrafyada üretilmekte, işlenmekte ve ihraç edilmektedir. Bugüne kadar yapılan faaliyetlerde gül her nedense hak ettiği değeri görmemiş, hep gözardı edilmiş ya da güle ötekileştirilmiş bir ürün olarak bakılmış.”

ŞİMDİ HEDEF SANAYİ ÜRÜNÜ OLMASI
Mazot, gübre toprak analizleri destekleri kapsamında bile en düşük oranda gül üreticisine destek sağlandığını ifade erden Çelik, şunları kaydetti:
“2012 yılı içinde başlattığımız bir çalışma vardı. Gülün süs bitkisi kategorisinden alınarak sanayi ürünü kategorisine dahil edilip sanayi teşviklerinden yararlanması adına yaptığımız bir çalışma vardı. Bu çalışma en son Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yaptığımız çalışmada son şeklini almış oldu. Bugün itibariyle gül artık bir süs bitkisi değil, yağlı tohumlar ve endüstri bitkisi olarak değerlendirildiğini büyük bir memnuniyetle öğrendik. Bugüne kadar gübre toprak analizi konusunda dekar başına alınan destek yüzde 102 artırıldı. Bu üreticiye daha çok destek sağlanması anlamına gelir. Çiftçi açısından memnuniyet vericidir. Gülcülük sektörünün kazanımı açısından bakıldığında yadsınmayacak bir adım. Bundan sonra da gülün sanayi teşviki kapsamında desteklenmesi için önemli bir adım atılmıştır. Bundan böyle gülün hak ettiği üst seviyedeki destek ve teşvikleri alması için gerekli çalışmaları yapacağız. Sanayi teşvikleri kapsamında en üst teşviklerden yararlanmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”
Bu değişimin gülün bundan sonraki yol haritasında önemli olacağını kaydeden Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: “Bazı kazanımları elde edilebilmesi için gülün yağlık olarak tescil edilmiş olması çok önemli bir adımdır.” Çelik, güle bu desteğin verilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ekleme Tarihi
02.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Isparta Gülünün Kimliği Değişti ,gülbirlik
Link: Isparta Gülünün Kimliği Değişti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız