Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Honamlı keçisi dünyada sayılı bir ırk olacak 


Bilim insanları, Honamlı keçi ırkı üzerinde yaptıkları araştırmalarda, bu türün pek çok açıdan kıl keçisinden farklı özellikler taşıdığını ve dünyada sayılı bir ırk olabileceğini tespit etti.



Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi bilim insanları, dünyada sadece Teke yöresinde yaşadığı belirtilen Honamlı keçi ırkı üzerinde yaptıkları araştırmalarda, bu türün pek çok açıdan kıl keçisinden farklı özellikler taşıdığını ve dünyada sayılı bir ırk olabileceğini tespit etti.

MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özkan Elmaz, Honamlıkeçisinin yıllardır Teke yöresinde yaşadığını, Rektör MustafaSaatcı ile 5 yıl önce bölgeyi taradıklarında Honamlı ırkının kıl keçisinden farklı özelliklerini tespit ettiklerini belirtti. Elmaz, 2010-2011 yıllarında TÜBİTAK'a proje sunduklarını ve kabul edilmesinin ardından hayata geçirdiklerini ifade ederek, "Gördük ki Honamlı keçisi aslında morfolojik olarak ve verim özellikleri açısından kıl keçisinden farklı. Honamlı keçisinin döl veriminin yüksek, yavrularının yaşam gücünün kıl keçisinden farklı olduğunu belirledik. Burun yapısı, vücut uzunluğu, yerden yüksekliği, kuyruk yapısı gibi bazı özellikleri farklı" diye konuştu.

Bu gelişmelerin ardından geçen yıl TÜBİTAK'a büyük bir proje daha sunduklarını belirten Elmaz, proje ile üniversitede Honamlı keçisinin saf sürüsünü oluşturmayı ve kontrollü şekilde bu keçi ırkını incelemeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Honamlı keçisinin büyüme verilerinin dünyanın en iyi etçil keçi ırkı diye bilinen "Boer" ırkıyla başa baş olduğunu, hatta bazı verilerinin daha yüksek çıktığına dikkati çeken Elmaz, "Yaptığımız ilk araştırmalara göre Honamlı keçi ırkı dünyada başka bir yerde yok. İlk bilimsel veriler Honamlı ırkının verim değerleri açısından dünyada sayılı bir ırk olabileceğini gösteriyor. Bu konu üzerinde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.









ttp://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
03.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  Honamlı keçisi dünyada sayılı bir ırk olacak
Link: Honamlı keçisi dünyada sayılı bir ırk olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız