Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

- TÜRKİYE DÜNYANIN YEDİNCİ BÜYÜK TARIMSAL ÜRETİCİSİ 
- TÜRK TARIMININ BAŞARISI BİR KEZ DAHA TESCİLLENDİ

ANKARA (İHA) - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Tarımsal Politikalar: İzleme ve Değerlendirme 2013 raporu yayınlandı.
 
Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde Türk tarımının dünyanın 7. büyük ekonomisi olduğu bir kez daha vurgulandı. Böylece daha önce Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) ve OECD’nin raporlarına giren Türk tarımının elde ettiği bu başarı yeni yayınlanan raporla bir kez daha tescillenmiş oldu.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), “Tarımsal Politikalar: İzleme ve Değerlendirme 2013” raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye’nin küresel olarak önemli bir tarım ürünleri ihracatçısı ve dünyanın 7. büyük tarım ürünleri üreticisi olduğu belirtildi.
OECD tarafından yayınlanan raporun 22. bölümünde Türkiye’nin tarımsal politikalarına yer verildi. Türkiye’nin ana ticaret ortaklarının AB, ABD ve Orta Doğu olduğu belirtilirken 2012 yılında üreticilere verdiği tarımsal destek miktarının OECD ortalamasının 5 puan üzerinde olduğuna da vurgu yapıldı.
Her yıl yayınlanan raporla, Türkiye’nin de dahil olduğu OECD üye ülkeleri ile Brezilya, Çin, Kazakistan, Rusya, Güney Afrika ve Ukrayna’nın tarım politikaları takip ediliyor ve değerlendiriliyor. Raporda değerlendirilen 47 ülke, küresel tarımsal katma değerin neredeyse yüzde 80’ini oluşturuyor.
 
OECD’DEN TARIM STRATEJİK PLANINA TAM PUAN
 
Raporun ana politika araçları başlığı altında ise, Türkiye’nin tarımsal politikaları oluştururken gözetilen stratejik hedefleri sıralandı. Buna göre, gıda güvenliği ve gıda güvenilirliğinin sağlanması ve AB’nin tarımsal yapısı ile ülke tarımsal yapısının uyumlaştırılması konuları ele alınıyor.
Ayrıca, raporda 2013-17 yıllarını kapsayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Stratejik Planında da, tarım sektörüne yönelik tarımsal üretim ve arz güvenliği, gıda güvenilirliği, bitki ve hayvan sağlığı, tarımsal altyapı ve kırsal kalkınma ile kurumsal kapasitenin geliştirilmesi konularının yer aldığına vurgu yapılıyor.
Raporda ayrıca, Türkiye’nin havza bazlı destek programı, tarım sigortaları, indirimli krediler ve kırsal kalkınma alanında yaptığı çalışmalar değerlendiriliyor.
Böylece OECD’nin yayınladığı bu son raporla birlikte Türkiye’nin, 2011 yılından beri tarımsal hasıla bakımından dünyanın 7. büyük ekonomisi olduğu bir kez daha belgelenmiş oldu. 

Ekleme Tarihi
03.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: oecd,Türkiye Dünyanın Yedinci Büyük Tarımsal Üreticisi
Link: Türkiye Dünyanın Yedinci Büyük Tarımsal Üreticisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız