Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

PEKMEZDE 'BEYAZ TOPRAK' UYARISI



DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'ın Ergani İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bağbozumunda kullanılan asbestli beyaz toprağın kanserojen etkiye neden olduğunu belirtti.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, pekmezin pişirilirken şıranın ekşisinin alınması için kullanılan beyaz toprağın asbest barındırması nedeniyle kanserojen etki barındırdığı bildirildi. Açıklamada, "Ergani ilçesi bilindiği gibi bağları ile meşhur bir ilçedir.
 
Her ailenin en azından bir tane bağı vardır. Aynı zamanda, her aile kendi ihtiyacı kadar pekmez yapar. Ergani ilçe halkı asbestin bir kısmını da bu pekmezden alır. Pekmez kaynatılırken kaynama sırasında şiddetli kabarma olur. Bu kabarmanın hızını kesmek, ekşiliğini almak ve berraklaştırmak için pekmeze ak toprak serpilmektedir.
 
Görüldüğü gibi asbest, burada doğrudan insanların yiyeceğinin içine girmektedir. Böylece asbest kolayca insan vücuduna yerleşmektedir. Bunun sonucu insanlar her geçen gün ak toprağın etkisinden daha fazla etkileniyor. Kanserojen özelliği olan bu toprağı kesinlikle kullanmamalıyız. Yalıtım malzemesi olarak kullanılan beyaz toprak yerine diğer malzemeler kullanılmalıdır. Pekmez yapımında ak toprak kesinlikle kullanılmamalıdır" denildi.

Ekleme Tarihi
03.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: pekmez,beyaz toprak
Link: Pekmezde 'Beyaz Toprak' Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız