Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

“Hastane değil, tarım kampüsü olmalı”


Sağlık Bakanlığı, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün kullanımında olan araziyi, üzerine hastane yapılması için talep ediyor.


Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü kurulduğu 1914 yılından bu yana ıslah programı kapsamında iyileştirilmiş, birinci sınıf sulu mutlak tarım alanlarına sahip. Talep edilen alanda 100 yıldır uluslararası programın yanı sıra buğday, arpa, yulaf, tritikale, çavdar, nohut, kuru fasulye gibi iç tüketim ve ihracat ürünlerinin ıslah programları yürütülüyor. Enstitü öte yandan dışa bağımlılığı azaltmak, ortadan kaldırmak amacıyla tohumculuk sektörüne destek veriyor. Bu çabayla günümüze kadar 28 farklı tohum çeşidinde ıslah gerçekleştirilmiş. Enstitü, Türkiye’deki tohumculuğun yüzde 38’inin yer aldığı Konya’da tohumculuk sektörünün önemli bir tedarikçisi konumunda. Enstitü bünyesinde ayrıca “Kuraklık Test Merkezi” barındırıyor; kurak ekim alanları için veri sunan, dünyadaki örnekleri süreklilik ve takip gerektiren “toprak işlemesiz doğrudan ekim çalışmaları” konusunda da bir üs konumunda.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılıp yok edilmemesi gerektiğini vurguladı. Oda, küresel ısınmanın sonuçlarından biri olan dayanıklı ürün geliştirme çalışmalarının Türkiye’nin en kurak alanında, bu soruna çözüm bulmak için çok yüksek maliyetlerle yürütüldüğünü ifade etti.

Tarım arazilerinin amaç dışı ve yanlış kullanımını engelleyen 5403 sayılı kanunun 2. ve 4. Maddesine atıfta bulunulan açıklamada; bölgedeki hava kirliliği, bölgenin kanalizasyon çıkış noktasına ve çöplüğe yakınlığı, yine bölgenin göl yatağı olduğu belirtilerek, enstitü arazisine neden hastane yapılamayacağı gerekçelendirildi.

Konya’nın Türkiye için bir tarım üssü olduğunun altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası, talebini “bahse konu bölgede tüm tarımsal araştırma ve geliştirme hizmetlerinin yürütüleceği bir tarım kampüs alanı oluşturulabilir” diye ortaya koydu.

Türk Tarım Orman-Sen Konya Şube Başkanı Ziya Acar da enstitü alanına hastane inşa edileceği duyurusunu üzüntü içinde öğrendiğini, enstitünün hem üreticiler hem de gelecek için bir sigorta olduğunu söyledi.

Ekleme Tarihi
03.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kuraklık test merkezi,tarım kampüsü
Link: 'Hastane değil, tarım kampüsü olmalı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız