Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Karaman'da 450 Bin Ton Elma Rekoltesi Bekleniyor

KARAMAN (İHA) - Karaman merkeze bağlı Akçaşehir beldesinde elma hasadı yapılan bahçelerde incelemelerde bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki, bu yıl yaklaşık olarak Karaman’da 450 bin ton elma rekoltesi beklediklerini söyledi.

Müdür Vekili Öztiryaki, geçen sene Karaman'ın 388 bin ton elma üretimi ile Türkiye'de 2. sırada yer aldığı, 2013 yılı elma rekoltesinin de yaklaşık 400 ila 450 bin ton arasında gerçekleşeceği tahmin ettiklerini belirtti.

Verimli toprakları, elma üretimi için çok uygun olan iklimi ile ülkemizde her zaman ilk sıralarda yer alan Karamanda son yıllarda modern elma bahçelerinin tesis edilmesinin hızla arttığı ifade eden Öztiryaki, “Bu bağlamda yeni kurulan bahçelerimizin yüzde 50'si tam bodur, yüzde 45'i yarı bodur ve yüzde 5'i ise klasik çeşitlerden oluşmaktadır.
 
Kurulan bu elma bahçelerindeki 3 milyon 934 bin sertifikalı elma fidanı için 4 milyon 372 bin TL sertifikalı fidan destekleme ödemesi yapılmıştır. İlimiz ekonomisi için çok önemli bir değere sahip olan elma üretiminin geliştirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütmekte olup elma üreticilerimizin elde ettikleri gelirlerinin arttırılmasına yönelik çeşitli çiftçi eğitim toplantıları, elma yetiştiriciliği ve budama kursları ile bakanlığımızca verilen hibe ve destekleme çalışmalarını üretmekte olup özellikle kaliteli elma üretiminde meyve seyreltme büyük öneme sahiptir. Bu konuya yönelik yaptığımız eğitim çalışmalarında meyve seyretmenin kalite üzerine etkileri çiftçilerimize anlatılarak yeni kurulacak elma bahçelerinde tüketici taleplerinin dikkate alınması ve pazara yönelik çeşit seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir" dedi.

Kaliteli elma üretiminde elma hasadında gereken itinanın gösterilmesi isteyen Öztiryaki, "Hasatta oluşan kayıpların en aza indirilmesi ve hasat edilen ürünlerin vakit geçirilmeden satışının yapılarak nakledilmesi veya soğuk hava depolarına ulaştırılması gerekmektedir. Hasadın devam ettiği şu günlerde üreticilerimize bol ve bereketli mahsuller diliyorum" diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
06.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Karaman, 450 Bin Ton Elma Rekoltesi, elma
Link: Karaman'da 450 Bin Ton Elma Rekoltesi Bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız