Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türk firmalarından Anuga Gıda ve İçecek Fuarı’nda gövde gösterisi 

Türk firmalarından Anuga Gıda ve İçecek Fuarı’nda gövde gösterisi
 
 
KÖLN - Gıda alanında dünyanın en büyüğü olarak bilinen Anuga 2013 Gıda ve İçecek Fuarı’na 300’den fazla Türk firması katıldı. Böylelikle dört yıl önce partner ülke olarak katıldığı fuara bu yıl iki kat daha fazla firmayla katılan Türkiye, aynı zamanda fuara en çok firma gönderen ülkeler arasında beşinci oldu.

Alanında dünyanın en büyüğü olan Anuga 2013 Gıda ve İçecek Fuarı’na Türk firmaları yüksek katılımla damgasını vurdu. 5 Ekim’de Köln Fuar Merkezi’nde kapılarını açan fuara 239’u Türkiye’den olmak üzere 300’ü aşkın Türk firması katıldı. Bundan dört sene önce partner olarak katıldığı fuara 114 firma ile çıkarma yapan Türkiye’nin bu yılki fuarda bu sayıyı ikiye katlaması Türkiye’nin Avrupa’nın tarım ürünleri lideri olduğunu kanıtladı.

Fuara yaklaşık ülkeden 6 bin 777 gıda ve içecek firması katıldı.

9 Ekim akşamı sona erecek fuara gelen Türk firmalarına İstanbul Ticaret Odası (İTO) öncülük ediyor. Anuga’ya dört yıl önce 114; 2011 yılında 146 firmayla katılan Türkiye’nin bu yıl 239 firma ile boy gösterdiğini söyleyen İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, buna rağmen yaşanan vize sorunlarından şikayetçi oldu. Topçu, “Bazı arkadaşlarımıza 3-4 günlük vize vermişler. Köln Havaalanı’nda herkesin dönüş bileti olup olmadığını kontrol ettiler. ‘Kredi kartını, cüzdanını göster!’ diyorlar. Bunların bugünün Almanya’sında yaşanması şaşırtıcı.” dedi.

Fuardaki firma sayıları arttığı halde Türkiye’ye tahsis edilen alanın da 4 bin 500 metrekarede kaldığını dile getiren Topçu, yer sıkıntısı yaşadıklarını, firmaları ancak yerlerini daraltarak sığdırabildiklerine dikkat çekti. Türkiye’nin fuara firma göndermede beşinci ülke olduğunu kaydeden Topçu, gelecek fuarda bu sayının 300-400’e ulaşabileceğini kaydetti.

Fuarda birinci günün akşamı resepsiyon veren İTO Başkan Yardımcısı Topçu, burada yaptığı konuşmada Anuga’nın Türkiye açısından taşıdığı öneme işaret etti. Topçu, “80’li yıllardan beri Avrupa’da bulunuyoruz. 2009 yılında partner ülke statüsünde milli katılım gerçekleştirdik. 114 firmayla o gün için bir rekor kırdık. Bu sene ise İTO çatısı altındaki 186 firmayla birlikte Türkiye’den 239 firma ile rekor katılım sağlanıyor. Bu Türkiye’deki gıda sektörünün bir başarısıdır.” şeklinde konuştu. 6 milyarlık dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara çıkacağını hatırlatan Topçu, “Dünya nüfusunda yüzde 50 artış var. Demekki gıda sektörü de önümüzdeki yıllarda çok daha gelişecek.” açıklamasını yaptı.

Kanatlı Ürünler Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir ise kanatlı ürünler üreten 350 civarında firmayı temsilen fuara geldiklerini aktardı. Şahin, Türkiye’de üretilen kanatlı ürünlerin dünya standartlarının üstünde olduğunu vurguladı. 17 ülkede fuara katıldıklarını ve 55 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen işadamı, buna rağmen AB’nin siyasi kaygılarla getirdiği yasaklardan etkilendiklerini dile getirdi. Şahin, “Gümrük Birliği’nden beri bu engel var. Beyaz ette engel var, yumurtayı geçen yıldan itibaren sınırlı sayıda da olsa gönderebiliyoruz.” dedi.

Tavuk ürünlerinin Türkiye’de ihracatın en çok arttığı sektör olduğunu belirten işadamı, geçen yılki artışın yüzde 37 olduğunu hatırlattı. Anuga’nın önemine değinen Şahin,Çin’den Suudi Arabistan’a kadar çok sayıda ülkeden firmayla görüştüklerini belirtti.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
07.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Anuga Gıda ve İçecek Fuarı
Link: Türk firmalarından Anuga Gıda ve İçecek Fuarı’nda gövde gösterisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız