Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kurbanlık alırken 'zoonoz'a dikkat

Veteriner Hekimler Odası Antalya Şube Başkanı Muammer Saygılı, kurbanlık alacak vatandaşları uyararak, hayvandan insana bulaşabilen (zoonoz) hastalıklara dikkati çekti.

Muammer Saygılı, hayvandan insana bulaşabilen (zoonoz) hastalıkları önleyebilmek için çeşitli tedbirler alınması gerektiği konusunda yıllardır açıklama yaptıklarını, ancak bunun dikkate alınmadığını belirtti.

Saygılı, "Hayvanlar yolculuktan dolayı hastalığa yakalanabilir. Kaldığı yerlerin fiziki koşulları iyi değil. Kurban satış yerlerinde toprak zeminde kalıyorlar. Yem ve elektrik sıkıntısı var. Beslenmeleri sırasında sıkıntılar çıkabiliyor. Hayvandan insana geçebilen bir sürü hastalık var. Bu koşulların düzeltilmesi gerekiyor" dedi.

FİZİKİ KOŞULLAR YETERSİZ

Belediyelerin her yıl kurduğu geçici satış yerlerinin sürekli hale getirilmesi ve şehir dışına çıkartılması gerektiğine işaret eden Muammer Saygılı, şöyle dedi:

"Daha önceki yıllara göre fiziki şartlar düzelse de istediğimiz düzeyde değil. Fiziki koşulların iyi olmaması, hayvanların bağışıklık sistemini çökertir. Üretici için de koşullar iyi değil. Satış yerlerinde 15- 20 gün kalıyorlar. Hayvan hastalanırsa insanlara da bulaşabilir. Fiziki koşulların yetersiz olması hem satıcılar hem de hayvanlar için sıkıntı yaratıyor. Yerel yönetimlerin artık büyük bir alan ayırması lazım."

BU 4 GÜNLÜK BİR SÜREÇ DEĞİL

Kurban Bayramı ve kurbanlıklar için sürecin 4 günlük bayram süresini aşarak 6 aya yayıldığını belirten Muammer Saygılı şöyle devam etti:

"Atıkların bertaraf edilmesi, halk sağlığı, çevre ve hijyenle ilgili bir durum var. Hayvanın beslenmesi, nakliyesi, kesilmesi, yenmesi ve atıklarının bertaraf edilmesini kapsayan bir süreç. Bu sadece 4 günlük bir mesele değil, 6 aylık bir mesele. Her yıl geliyor bu hayvanlar. Artık yerel yönetimler önlemlerini almalı. Tahtalarla kurulan çadırlarda, toprak zeminde, elektrik ve su olmayan koşullarda kurban satılıyor. Bunun sonucunda birtakım olumsuzlukların çıkması muhtemel."

ETTE RENK DEĞİŞİKLİĞİ OLMAMALI

Özellikle vatandaşın kendi başına yaptığı kesimlerde yeterli veteriner kontrolü olmaması sonucu hastalık riskinin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Saygılı, hayvanda huzursuz bakış, zayıflama gibi durumlar ile ette renk değişikliği, iç organlarda normalin dışında oluşumlar görülmesi halinde veteriner hekimlerden yardım istenmesi gerektiğini söyledi.

HAYVAN CANLI BAKMALI

Kurbanlık alacak vatandaşları yerli hayvanları tercih etmeleri noktasında uyaran Saygılı, hayvanda dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı:
 
"Canlı bakacak hayvan, çevreye ilgili olacak. Tüyleri kabarık olmayacak. İshali olmayacak. Burun, göz akıntısı, çene altında şişkinlik olmayacak. Hayvan çok zayıf olmayacak."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kurbanlık alırken, zoonoz'a dikkat, zoonoz, kurbanlık, hastalık, Muammer Saygılı
Link: Kurbanlık alırken 'zoonoz'a dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız