Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Koyunları üşütmemek için yayladan erken dönüyorlar

Ordu'da etkisini gösteren yağmurun yüksek rakımlı bölgelerde kara dönüşmesinin ardından yaylacılar koyunlarının hasta olmasını önlemek için köylerine dönmek zorunda kaldı.


Ordu’da mayıs ve haziran aylarında hayvanlarını otlatmak için yaylalara çıkaran birçok besici, karın erken yağmasıyla dönüş yolculuğuna başladı.

Mayıs ve haziran aylarında hayvanlarını otlatmak için yaylalara çıkaran birçok büyük ve küçükbaş hayvan besicisi, karın erken yağmasıyla dönüş yolculuğuna başladı.

Yaklaşık 15 santimetre kar kalınlığına ulaşan Kabadüz ilçesine bağlı Çambaşı Yaylası'nda bulunan besici İsmet Cambay, bu yıl karın beklenenden erken yağdığını belirterek mağdur olduklarını anlattı.

Karın erken yağmasıyla koyunların otlayacağı yeşil alanın karla kaplandığını ifade eden Canbay, "Bu nedenle mağdur olduk ve koyunlarımız da üşüdü. Bu şartlar altında yaylada fazla kalamadık ve köyümüze dönüyoruz" diye konuştu.


Yaylada yaklaşık 6 ay kaldıklarını dile getiren Canbay, şöyle devam etti:

"Uzun yıllardan bu yana yaylalarda küçük ve büyükbaş hayvan besiciliği yapmaktayım. Bu yıl da yaklaşık 950 koyunu yaylada otlattım ancak yaylalara erken kar yağması nedeniyle köyümüze dönmek zorunda kaldık. Koyunların otlayacağı yeşil alan karın altında kaldı. Yayla da çok soğudu. Bu nedenle erken dönüyoruz."


"Koyunlar Ayağından Ve Göbeğinden Üşür"

Besici İsmet Sazlık da yaylaya erken yağan karla bölgede hava sıcaklığının bir anda düştüğünü belirtti.

Kar yağışıyla yaylada sıcaklığın gündüz 1, gece ise sıfırın altında 5 derecelere kadar düştüğünü ifade eden Sazlık, şunları kaydetti:

"Erken yağan karla zeminde 15 santimetre kar oluştu. Koyunlarımız da bu karın altından ot bulmak için ayaklarıyla karı açıp daha sonra otlamaya çalışıyor ancak bu hayvanlarımız için de iyi olmuyor. Birçok koyun yeni kuzuladı. Koyunların yanı sıra kuzu sayısı da çok fazla. Koyunlar en çok ayağından ve göbeğinden üşüdüğü için hastalanma riski var. Hem koyunlarımızın sağlığı hem de kendi sağlığımız için böyle bir karar aldık.”
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Koyunları üşütmemek için, yayladan erken dönüyorlar, koyunlar, yayla
Link: Koyunları üşütmemek için yayladan erken dönüyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız