Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


"Pancar üretimi artmalı"

Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Fikret Cömert, "Trakya bölgesindeki şeker pancarı üreticisi, fabrikanın üretim kapasitesi olan 500-600 bin tona kadar ekim yapabilir. Bölgedeki pancar üretiminin arttırılması gerekiyor" dedi.
 
TEKİRDAĞ - Cömert, bölgedeki pancar üretimini teşvik etmek amacıyla Malkara'da düzenlenen ve köy muhtarlarının katıldığı toplantıda, fabrikanın pancar ekiminin azlığından dolayı üretime geçici olarak ara verdiğini ancak üretimin artmaması durumunda tamamen kapatılabileceğini söyledi.

Fabrikanın 500-600 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip olmasına karşın geçen yıl bölgede 15 bin ton pancar ekildiğini belirten Cömert, bölgedeki üreticinin fabrikanın kapasitesi kadar ürün ekeceğini fazla ekilen ürünün de diğer fabrikalara aktarılabileceğini ifade etti. Pancar ekiminin az olduğu yerde kotanın da olamayacağını aktaran Cömert, şöyle devam etti:

"Bölgede geçen yıl 15 bin ton pancar ekildi. Bu yıl fabrikanın üretimini durdurduk. Nedeni ise pancar ekiminin az olmasıdır. Bu fabrikanın çalışması, işçilerin işlerine devam etmesi ve köylümüzün ek gelir elde etmesi için pancar ekimine geçilmesi gerekmektedir. Gelecek yıl da pancar ekimi olmaz ve fabrika çalışmazsa bu fabrika kapanacak ve işçiler, köylümüz büyük zarar edecektir. Biz pancar ekimini teşvik etmek için elimizden geleni yapacağız."

Üretici ile yaptıkları sözleşmede taahhüt edilen miktardaki pancarı aldıklarını ve bu konuda bir sıkıntı olmadığını aktaran Cömert, sözleşme dışında illegal ekilen pancarları da yüzde 50 düşük fiyatla aldıklarını ve bunları da meyve suyu üreten fabrikalara vererek değerlendirdiklerini vurguladı.

"Her üretici en az 5 dönüm ekerse..."

Cömert, her üreticinin en az 5 dönüm alana pancar ekmesi halinde bölgedeki pancar sıkıntısının ortadan kalkacağını belirterek, "Trakya bölgesindeki şeker pancarı üreticisi fabrikanın üretim kapasitesi olan 500-600 bin tona kadar ekim yapabilir. Bölgedeki pancar üretiminin arttırılması gerekiyor" dedi.

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramis Özgen de daha önceleri pancar ekimine konulan kotanın kalktığını ifade ederek, bölgede ekimi yapılan tüm pancar üreticisinin ürününü alacaklarını vurguladı. Özgen, yıllık 500 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip olan Alpullu Şeker Fabrikasının artık üretim yapamaz hale geldiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Köylere kadar gidip anlatacağız. Bu fabrikayı ayakta tutalım. Aksi halde 4 bin kişi etkilenecek. Daha önce üretim yapan çiftçilerimiz hiç olmazsa 5-10 dönüm yer eksinler. Bizler destek vereceğiz. Söküm ekipmanı vereceğiz. Muhtarlardan da bu konuda destek bekliyoruz. Tüm çıkan pancarı alacağız."

Özgen, fabrikanın kapanmasının hayvancılığı da etkileyeceğini ve hayvanların yediği protein yönünden zengin olan yaş pancar küspesinin bulunmaması halinde verimin düşeceğini savundu. Toplantıda, köy muhtarları ve pancar üreticileri kooperatiflerinin, köylerde toplantılar yaparak çiftçiyi pancar ekimine teşvik etmesi kararlaştırıldı.  
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Pancar üretimi, artmalı, pancar, üretim, şekerpancarı, Alpullu Şeker Fabrikası, Fikret Cömert
Link: 'Pancar üretimi artmalı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız