Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bu balığın tanesi 100 lira

Ağrı'nın Taşlıçay ve Doğubayazıt ilçeleri arasındaki 3 bin rakımlı Sinek Yaylası'ndan geçen derelerde yetişen ve bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan kırmızı pullu alabalıkların tanesi 80 ile 100 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor.

Bölgede 10 yıldır kırmızı pullu alabalık ticareti yapan Hikmet Hanbaba, avladıkları kırmızı pullu alabalıkların tanesini 80 ile 100 liradan sattığını belirterek, vatandaşların bu balığı sadece şifa niyetine aldıklarını söyledi.

Kırmızı pullu alabalığın kalkan balığından daha pahalı olduğunu ifade den Hanbaba, bu balığın kilosunu ise 200 liradan sattığını belirtti.

Balıklar için Türkiye'nin dört bir tarafından sipariş aldıklarını anlatan Hanbaba, şöyle devam etti:

"Taşlıçay ve Doğubayazıt ilçelerindeki 3 bin metre rakıma sahip Sinek Yaylası'ndan geçen derelerde ve kayalıkların arasında yetişen bu balıkların avlanması çok zordur. Bir gün boyunca sadece 5 veya 10 tane yakalayabiliyoruz. Avladığımız bu balıkları donduruyoruz ve sipariş üzerine satıyoruz. Sıfırın altında sıcaklığa sahip akarsularda yaşayan bu balık sıradan balıkların avlandığı yöntemlerle avlanılmaz. Genellikle taşlık ve kayalıklardan geçen akarsularda yaşayan bu balığın avlanılması sabır işidir. Bu balıklar, kırık çıkıklar, mide ağrıları gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Bu balıklar Ağrı'da 3 bin rakımlı suda yetiştikleri için diğer illerde yetişenlerden farklıdır ve daha değerlidir. Özellikle yanlış kaynamış kemikler için birebirdir. Türkiye'nin birçok yerinde kırmızı pullu alabalık ticareti yapılıyor. Yüksek rakımı nedeniyle Ağrı bölgesinde avlanan kırmızı pullu alabalık en çok tercih edilen balıktır. Bu balıkların nesli az olduğundan fiyatı da pahalıdır tabi."

"Mide rahatsızlıkları olanlar bu balığı canlı yutuyor"

Balıkların neslinin tükenmemesi için ihtiyaçtan fazla avlanma yapmamaya çalıştıklarını belirten Hanbaba, "Bu balığın yutulabilecek boyuttaki yavrularını 50 ile 60 liradan satıyorum. Mide rahatsızlıkları olanlar bu balığı canlı yutuyor. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen kırmızı pullu alabalıkların 10 santimden küçük olanları ise canlı himaye ederek müşterilere canlı olarak veriyoruz. 10 ile 15 santim olan balıkları da 80 ile 100 liradan satıyorum. Bilinçli avcılar daha fazla avlayarak bu balığın neslinin tükenmesini istemezler. Fakat bölgede bu balığın yaşadığı suların civarında yaşayan birçok insan geceden suya gizli ağları atarak sabaha kadar onlarca balığı avlıyor. Böyle giderse Ağrı'da kırmızı pullu alabalık türü tükenecek" şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: balık, kırmızı pullu alabalık
Link: Bu balığın tanesi 100 lira




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız