Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Konya’da Ceviz Günü Etkinliği

KONYA (İHA) - Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Yenidoğan beldesinde “Ceviz Günü” etkinliği düzenlendi.
 
Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçeye bağlı Yenidoğan beldesinde düzenlenen etkinliğe, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Hüyük Kaymakamı Bayram Türker, Derbent Kaymakamı Arif Oltulu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Beyşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, İl Özel İdaresi yetkilileri, ilçe ve belde belediye başkanları, kurum amirleri, sivil toplum, zirai kuruluş ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
 
Yenidoğan Belediyesi Düğün Salonu’nda düzenlenen törende konuşan AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, AK Parti döneminde tarım teşkilatları ve İl Özel İdaresi’nin destekleriyle Beyşehir’de de tarımsal yönden önemli faaliyetler gerçekleştiğini söyledi.
 
Beyşehir’in tarımsal alanda ve toplulaştırma çalışmalarında son dönemde büyük oranda mesafeler alındığını vurgulayan Yerlikaya, tarımda endüstrileşmenin önemine dikkat çekti. Endüstriyel hale gelmeyen ürünün tarlada çürümeye mahkum olduğunu dile getiren Yerlikaya, Pazar imkanı bulamayan çiftçinin ise ancak kendisine yetecek kadar ürün yetiştirdiğine vurgu yaptı. Tarımsal alanda markalaşmanın önemine işaret eden Yerlikaya, “Malatya kayısı da nasıl meşhursa, burada da bizim bu tür markaları oluşturmamız gerekiyor. Ceviz de bunlardan birisidir. Buradaki gibi büyük işletmeler kurulması lazım. Büyük işletmeler kurulunca ne oluyor, etrafındaki çiftçilerin ürünleri değerlendiriliyor” diye konuştu.
 
Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük de, dünyada önümüzdeki on ve yüz yıllarda stratejik bir ürün haline geleceğini düşündükleri ceviz üretimine son dönemde Beyşehir’de de öncelik verdiklerini ifade etti. Bilim adamlarının da bunu söylediğini ifade eden Kaymakam Başıbüyük, “Dolayısıyla tarihi süreç içerisinde de Anadolu coğrafyasının badem ve ceviz gibi kabuklu yemişlerin gen merkezi olduğunu bildiğimiz ve bölgemizde de bunun yetişeceğini, önümüzdeki on ve yüz yıllarda stratejik ürün olacağını değerlendirerek ilçemizde yaptığımız çeşitli çalışmalarla ceviz ürününü öne çıkarmaya çalıştık” dedi.
 
Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da, ceviz üretiminde Türkiye’nin ABD ve Çin’den sonra dünyada üçüncü sırada olduğunu, Türkiye’de ise Konya’nın ceviz üretiminde 6’ıncı sırada yer aldığını dile getirdi. Bunun yeterli olmadığını, Konya’nın büyük bir coğrafya potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Baydar, “Bunu üstlere taşıyabilecek imkanımız da var. 9 bin dekarlık alanda yaklaşık 5 bin 471 tonluk ceviz üretimimiz var. Şu anda ceviz öyle önemli ve stratejik meyve ki, ülke olaraktan tükettiğimiz cevizin neredeyse yüzde 50’sini ithal etmekteyiz. Ceviz, çok önemli bir besin kaynağı. Yararlarını çok iyi biliyoruz. Ülke olarak bu ithalattan kurtulmak ve bizler kendimiz üretebilmek açısından bu ceviz bahçelerinin sayısının daha da yaygınlaşması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka ise, Beyşehir’in ceviz üretiminde son yıllarda gözle görüler bir hamle yaptığına vurgu yaparak, “Bu bizim açımızdan sevindirici bir durum. İnşallah ileride Beyşehir’i cevizin merkezi olarak görmek istiyoruz, bunun olacağını da düşünüyoruz. Buradaki işletmemizden isteğimiz; burada Beyşehir’e has bir marka oluşturmasıdır” şeklinde konuştu.
 
Yenidoğan Beldesi’nde bölgenin en büyük ve en modern ceviz çiftliğini kurduğunu belirten üretici Mesut Mutlu da, 2008 yılında bin 596 dekarlık alanda başladıkları ceviz yetiştiriciliği ile yöredeki vatandaşlara da örnek olduğunu düşündüğünü dile getirdi.
Protokol konuşmalarının ardından AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya üretici Mesut Mutlu’ya bir plaket verdi.
 
Salonda iyi tarım uygulamaları ve ceviz yetiştiriciliği sunumunun ardından beldede kurulan Chandler cinsi ceviz çiftliği gezildi. Etkinlik kapsamında bölgede en iyi ceviz ürününü yetiştiren üretici de belirlendi. Düzenlenen ceviz yarışmasında ürünler yarışırken, dereceye giren isimlere ödülleri protokol tarafından verildi.
 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Konya, Ceviz Günü Etkinliği, ceviz
Link: Konya’da Ceviz Günü Etkinliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız