Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Ege Bölgesi pamuk rekoltesinde yüzde 18 düşüş bekleniyor

Türkiye’nin en kaliteli pamuğunun yetiştiği Ege Bölgesi’nde, beyaz altının ekim alanı daraldı. Geçen yıl yüzde 25 civarında azalan pamuk üretimindeki düşüş sürüyor. 2013-2014 döneminde üretim alanlarında yüzde 17,7 düşüş bekleniyor. Bu sezon, 76 bin 241 dekar alanda 128 bin 27 ton pamuk rekoltesi tahmin ediliyor.

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz, düzenlediği basın toplantısında Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmin çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Uydu görüntüleri kullanılarak yapılan saha çalışmalarıyla ortaya çıkan sonuçları aktaran Kocagöz, “Bu sezon Ege Bölgesi’nde 76 bin 241 hektar alanda, yaklaşık 128 bin 27 ton pamuk rekoltesi tahmin ediyoruz. Bu da yüzde 17,7 azalışın olacağını ortaya koyuyor.” dedi.
 
İTB’nin dört üründe rekolte tahmin çalışması yaptığını, bunlardan birinin de pamuk olduğunu belirten Kocagöz, “İTB’nin öncülüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ve Söke Ticaret Borsası’nın desteklerinde yine titiz bir çalışma yapıldı. Uydu görüntülerinden faydalanılarak pamuk ekili alanların taraması yapıldı. Bunun sonucunda Ege Bölgesi'nde pamuk ekim alanlarının yüzde 17,7 oranında azaldığını tespit ettik.” diye konuştu. Buna karşılık verimde yüzde 19 civarında artış yaşandığına dikkat çeken Kocagöz, şöyle devam etti:
 
“Geçtiğimiz yıl pamuk üretiminde fiyat parite hareketleri, dünyadaki pamuk piyasasındaki gelişmeler, ülkemize sıfır gümrükle pamuk girmesi nedeniyle ve maliyetlerin artması sonucu üretici, alternatif ürünlere kaydı. Bu da pamuk ekim alanlarının azalmasına yol açtı ancak bu azalışa rağmen gerek hava şartları gerekse bilinçli üretim metotlarının gelişmesiyle verim açısından iyi bir sezona giriyoruz. Yüzde 18’lik ekili alan azalışına karşın verimde yüzde 19 artış bekliyoruz.” Barış Kocagöz, arazi çalışmalarında pamuk ekim alanlarında verimi etkileyecek herhangi olumsuz bir gelişmeye rastlamadıkları bilgisini de verdi.

EGE’DE PAMUĞU SÖKE OVASI SIRTLIYOR

Pamuk tarımındaki gelişmeleri de değerlendiren UPK Başkanı Kocagöz, Ege Bölgesi’nde Söke Ovası'nın üretimde lokomotif olarak önemini devam ettirdiğini vurguladı. Pamuk üretiminde daha önce kaybettikleri Manisa, Muğla, Denizli, Aydın İnciliova ve Nazilli bölgelerini tekrar kazandıklarını hatırlatarak, “Ancak son üç yılda bu yerleri yine kaybettik. Menemen, Söke ve Bergama, pamuk üretimine ısrarla devam ediyor. Bu arada şunu da belirtmek gerek, Türkiye pamuk üretiminde verim açısından Avustralya’dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Uluslararası toplantılarda bunu anlattığımızda pek inandırıcı bulunmuyor. Türkiye’de pamuk üretimini verim ayakta tutuyor, yoksa bu maliyetlerle pamuk üretimi yapılmaz. Üretici, 50 kuruşluk pamuk destekleme primiyle üretim devam ediyor.” şeklinde konuştu.

'PAMUK FİYATI 4 LİRADAN AŞAĞI DÜŞMEZ'

UPK Başkanı Barış Kocagöz, pamuk fiyatlarına ilişkin öngörüde de bulundu. Türk pamuk piyasasının iç pazara bağlı olarak geliştiğini kaydederek, “Bu sene tekstilci için bol ve kaliteli pamuk var ama yine yetemeyecek. 1 milyon 350 bin ton ihtiyacın ancak 550 bin tonunu üretebiliyoruz, gi kalan 800 bin tonu ise dışarından alıyoruz. Fiyat açısından ise Ege pamuğu 4,15 TL, Güneydoğu pamuğu ise 3,95-4,00 TL civarında seyrediyor. Önümüzdeki dönem fiyatların 4-4,5 TL arasında olmasını bekliyoruz.” dedi.
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ege Bölgesi, pamuk rekoltesi, yüzde 18 düşüş bekleniyor, pamuk, rekolte, UPK, Ulusal Pamuk Konseyi , Barış Kocagöz
Link: Ege Bölgesi pamuk rekoltesinde yüzde 18 düşüş bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız