Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Temmuz 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Mevsimlik İşçilerin Dramı İçler Acısı

BURSA (İHA) - Türkiye'nin çeşitli illerinden Bursa'ya gelen mevsimlik işçiler, insanlık dışı koşullara maruz kalıyor. Bursa Tabip Odası, Akademik Odalar Birliği üyeleri ve Bursa Barosu'nun yaptığı incelemelerde su akmayan, elektrik bağlanmayan çadırlardaki işçilerin sosyal güvencesiz çalıştırılmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Bursa'nın çeşitli ilçelerine gelerek çalışan mevsimlik işçiler, binbir yoksunluk içerisinde günlerini geçiriyor. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntılarını ele alan Bursa Tabip Odası, Akademik Odalar Birliği üyeleri ve Bursa Barosu, tarım işçilerinin güvencesiz ve ciddi bir çocuk işçi sorununun da bulunduğuna dikkat çekti. Ağırlıklı olarak Mersin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik işçilerin 35 lira olan gündeliklerinin 5 ile 6 lirasını kendilerini bölgeye getiren çavuşlara verdiklerini belirten Bursa Tabip Odası Birliği Üyesi Doktor Alpaslan Türkan, işçilerin kaymakamlık tarafından verilen çadırları ücretsiz olarak kullandıklarını söyledi. 
 
Ancak çadırlar toprak zemin üzerine herhangi bir yükselti olmaksızın kendileri tarafından yerleştirdiklerini ifade eden Türkan, "Bu durum aşarı yağışlarda hem zemin temizliği ve hijyen koşulları açısından risk oluşturuyor. Nisan’dan Kasım ayına kadar 6 ay boyunca kalınan bu bölgede 25 yıldır ne devlet ne de mevsimlik işçiler tarafından ağaçlandırma yapılmamış. Tuvalet ve banyo gereksinimleri için kamp içine konteyner ve kabinler yerleştirilmiş fakat bu yerlerin su bağlantısı yok. Temizlikleri sağlanamıyor. Mutfaklar eskisi gibi bezlerden yapılan bölmelere yapılıyor. Çöp toplamak için çöp bidonları yok. Kamp alanından çöpler yığılma olduktan sonra yakılarak yok edilmeye çalışılıyor" dedi.

"BURSA'DA 10 BİN MEVSİMLİK İŞÇİ VAR"
 
Kamp alanlarında yaşlısından gencine yeni doğmuş bebeğinden doğacak bebeğe kadar herkesin olduğunu belirten Türkan, sağlık güvencesi olmadığı için kontrollerinin de sağlanamadığını söyledi. Türkan, "Kampta salgın hastalık yok deniyor. Ama ilerleyen günlerde bu ortaya çıkmayacak anlamını taşımıyor. Yaklaşık 2 bin kişinin barındığı çadır kentte sağlık hizmeti verilmiyor. Diğer bölgelerdeki mevsimlik işçilerle birlikte bu sayı 10 bini buluyor. Aile hekimlerinin bu ailelerin tamamına bakması imkansız" diye konuştu.
 
Bölgede eğitimin de büyük bir sorun olduğunun altını çizen Türkan, okul çağına gelmiş çocukların okula gitmediğini söyledi. Bazı çocukların ise doğduğu günden beri alileri ile birlikte mevsimlik işçi olarak çalıştığı için okuma yazması da olmadığını belirten Türkan, "Okul çağındaki çocukların kesintisiz eğitimin önü açılmalı. Kamplardaki eğitim ihtiyaçları belirlenerek onların günlük yaşamlarını ve işlerini engellemeyecek şekilde eğimleri sağlanmalıdır" diyerek kamplardaki mevsimlik işçilerin sorunları dile getirdi.
 
 

Ekleme Tarihi
11.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: mevsimlik işçiler, dram, Bursa
Link: Mevsimlik İşçilerin Dramı İçler Acısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız