Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Süt Toplama Merkezlerinin Açılış Töreni

KASTAMONU (İHA) - Kastamonu'da, İnciğez, Hasanşeyh, Kızılörencik, Sarıçam köyleri ile Hacı Muharrem ve Musallar köyleri süt toplama tesislerinin açılışı, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş'ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi.


Açılış törenine Vali Erdoğan Bektaş'ın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Sami Uslu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş ve çok sayıda davetli katıldı. Vali Bektaş yaptığı konuşmada, devlet imkanlarının sadece şehirlerde değil, beldelere hatta kasaba ve köylere de ulaştığını belirterek, "Devlet imkanları artık her yerde insanımızın ayağına gelmiş durumda. Burada öncü çiftçilere ihtiyacımız var. Devlet hiç olmadığı kadar her şeyi ile girişimcilerimizin yanındadır. Eskiden devlet destekleme çıkarıyordu, hatırlarsınız süt çoğalınca ‘para bitti veremiyorum’ derdi. Şimdi devlet sözünü tutuyor” dedi. Kastamonu’da kırsalda öne çıkan potansiyelin hayvancılık olduğunu belirten Vali Bektaş, hayvancılığın geçmişte bilinen yöntemlerle yapılamayacağını belirterek, eskiden soğuk zincirler, süt sağım makineleri gibi tekniklere ihtiyaç duyulmadığını, fakat günümüzde bunlar olmadan süt sığırcılığının yapılamadığını kaydetti. Köylülük ve çiftçiliğin aynı şey olmadığını ifade eden Bektaş, şöyle konuştu: “Köylülük bir yaşam tarzıdır, bir üretim modeli değildir. Çiftçilik bir üretim modelidir. Artık köyde de şehirli gibi yaşamalıyız. Köylerimiz şehir imkanlarına kavuşmadığı zaman boşalıyor. Gençlerimizi, çocuklarımızı köylerimizde tutamıyoruz. Kastamonu olarak gerek hayvan yetiştiricimiz, gerek süt sanayicilerimiz iyi durumda değil. Sahip olduğumuz potansiyeli pazara yansıtabilmiş değiliz. Bu yolda zor şartlarda ciddi çabalar var. Kooperatifler Birliğinin çabası her türlü takdirin üzerindedir. Karıncanın hacca gidişi gibi milim milim, santim santim araziyi genişletmeye çalışıyorlar. İşlerini iyi yapmaya çalışıyorlar. 3 yıldır buradayım yaşanan farkı görüyorum”
 
Devletin her zaman girişimcinin yanında olduğunu vurgulayan Vali Bektaş, “Soğuk zincire hakkıyla giren sütler 100-110 kuruştan alıcı bulabiliyor. Süt hayvanın memesi ile soğuk zincir arasındaki mesafe ne kadar azaltılırsa o kadar kaliteli sütümüz oluyor. Eskiden bizden Avrupa Birliği süt almıyordu. Devrekani’de ki işletmeler bunu başardı, bizler niye başarmayalım. Devlet imkanları da insanımızın ayağına gelmiş durumda” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ise, hayvancılığın hak ettiği seviyeye gelmesi için süt soğutma tanklarının alındığını ifade ederek, bundan sonra da benzeri faaliyetlerin süreceğini söyledi. Yaman, “İlimizde 308 bin büyükbaş, 110 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Müdürlüğümüz tarafından hay¬van pazarında kontrolleri yapmak üzere 5 kişilik sevk ekibi görevlendirilmektedir” dedi.

YILSONUNA KADAR 20 BİN TON SÜT TOPLANIR


Bu yıl Kastamonu’dan Trakya ve diğer bölgelere 16 bin civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevkinin beklendiğini aktaran Yaman, “İlimizde ilk 6 ayda 36 süt toplama merkezinde 11 bin 500 ton süt toplanmış olup, yıl sonuna kadar bu rakamın 20 bin tona çıkması beklenmektir” diye konuştu. Köy Kalkınma Kooperatifler Birliği Başkanı Erol Akar da, birliklerine bağlı 314 kooperatiften 110 kooperatifin yaklaşık 6 bin üyesinin ürettiği sütlerin birlik olarak pazarlandığını söyledi. Akar, “Açılışım yaptığımız süt toplama merkezlerine süt getiren üç koo¬peratife, süt bedeli, anaç sığır ve süt desteklemesi olarak geçen yılda 524 bin 517 TL, bu yılın ilk sekiz ayında 494 bin 434 TL ödeme yapılmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Bektaş ve beraberindekiler, süt toplama tesislerinin açılışını yaptı ve tesislerde incelemelerde bulundu. Ayrıca davetlilere süt ikram edildi. Hacımuharrem-Musallar köyündeki süt toplama merkezi, 60 milyar TL’ye mal olurken günde 4,5 ton süt üretimi yapılabiliyor.
 
 

Ekleme Tarihi
11.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: mevsimlik işçiler, dram, Bursa
Link: Süt Toplama Merkezlerinin Açılış Töreni




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız