Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kırıkkale'de Korumalı Tarım Projesi Uygulamaya Konuldu

KIRIKKALE (İHA) - Kırıkkale'nin Balışeyh, Delice ve Keskin ilçelerinde Korumalı Tarım Projesi uygulamaya konuldu.
 
Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Orta Anadolu Bölgesinde Kırıkkale'nin pilot il olarak seçilelerek Korumalı Tarım Sisteminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 2012 yılında merkez, Bahşılı ve Yahşihan'da, 2013 yılında ise Keskin, Balışeyh ve Delice ilçelerinde uygulanarak mazot, gübre ve ilaç giderleri proje kapsamında karşılandığını bildirdi.
 
Korumalı Tarım Projesi kapsamında anıza ekim uygulamasına il Müdürü Recep Kırbaş'ın yanı sıra Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mustafa Güneş, Delice ilçe Müdür Vekili Veli Yasin Özsarı, Delice Ziraat Odası Başkanı Adem Gökdere, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı.
 
İl Müdürü Kırbaş, "Korumalı tarım, tarımsal faaliyetler içerisinde sürdürülebilir, çevreyi ve bitkiyi koruyan uygulamaları içermektedir. Bu sistemde toprak yüzeyinde en azından yüzde 30 bitki artığı bırakılmaktadır. Topraktaki canlıların, toprak neminin, toprak yapısının ve besin maddelerinin korunmasını amaçlamakta ayrıca para, iş gücü ve zamandan tasarrufu sağlamaktadır. Üzerinde bitki artığı bulunmayan kara nadas sistemi toprak ve su erozyonuna açıktır. Yapılan araştırmalarda nadas-buğday ekim sisteminde anızlar toprak yüzeyinde bırakıldığında toprak kaybının yüzde 36’dan nem kaybının ise, yüzde 29’dan daha az olduğu belirlenmiştir. Tane verimi yüzde 23 artış göstermiştir. Nadas-buğday sisteminde anızların yakılmasıyla yüzde 100’e yakın toprak kayıpları ortaya çıkabilmektedir. Korumalı tarım sistemleri içinde azaltılmış toprak işleme, toprak işlemesiz tarım veya doğrudan ekim olarak isimlendirilen sistemler tohum yatağı hazırlamak amacıyla herhangi bir şekilde işlenmemiş toprağa ekimi ifade etmektedir. Bu şekilde yapılan uygulamaların tümü toprak işlemesiz tarım olarak adlandırılmaktadır" dedi.
 
Korumalı tarım sisteminde akaryakıtta yüzde 80 ve maliyet de yüzde 50 tasarruf, zamandan yüzde 50 tasarruf, iş gücünden yüzde 60 tasarruf sağlanabildiğini kaydeden İl Müdürü Kırbaş, " Toprakta organik madde miktarı artar, toprak yapısında iyileşme, toprağın fiziksel özelliklerinde iyileşme havalanma ve su geçirgenliği gözlenir. Anız yangınları önlenir. Erozyona karşı toprak ve su muhafazası sağlanır. Zamanla verim artışı ve toprak yapısında iyileşme görülür. Toprak işlemenin azaltılması ile toprak verimliliğinde artış belirlenmiştir. Toprak yüzeyine bırakılan bitki artıkları toprağı ve nemi koruduğu gibi zamanla toprağa organik madde kazandırır." şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
12.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kırıkkale, Korumalı Tarım Projesi, Uygulamaya Konuldu
Link: Kırıkkale'de Korumalı Tarım Projesi Uygulamaya Konuldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız