Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Beyaz Altın Tarih Oluyor

ANTALYA (İHA) - Beyaz Altın olarak adlandırılan ve yakın zamana kadar Antalya'nın Manavgat ilçesi çiftçisinin önemli geçim kaynağı olan pamuk üretimi tarihe karışıyor. İlçede her geçen yıl pamuk ekim alanları ve pamuk rekoltesinin düşmeye devam ettiği belirtilirken, tohum, ilaç, sulama, mazot, işçi parası başta olmak üzere pamuk üretimindeki girdilerin artmasına rağmen pamuk fiyatının bu artışı karşılayamamasının üretimi olumsuz etkilediği bildirildi.
 
Pamuk fiyatlarının girdilerdeki artış nedeniyle üreticinin beklentisini karşılayamadığını belirten ANTBİRLİK 158 Sayılı Manavgat Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Cemil Özden, “Pamuk alımları devam ediyor. Şu ana kadar bin 300 ton pamuk alımı gerçekleştirdik. Standart 1, 10 rutubet, 40 randıman pamuğa 2 lira 5 kuruş ödeme yapıyoruz. Pamuk paralarını üreticilerimize peşin yapmaktayız. Geçen yıl Manavgat’ta 10 bin dekar olan pamuk ekim alanı miktarı bu yıl 6 bin dekara düştü. Yine geçen yıl 4 bin top olarak gerçekleşen pamuk rekoltesinin 2 bin ton olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu yıl birçok üreticimiz pamuk yerine mısıra yöneldi ama mısırda beklenilen randıman alınamadı. Önümüzdeki yıl açıklanacak pamuk fiyatlarının beklentileri karşılaması durumunda mısır eken üreticilerimizin yeniden pamuğa yönelmelerini ve pamuk ekim alanının artmasını umut ediyoruz.”

GİRDİLERDEKİ ARTIŞ ÜRETİCİYİ PAMUKTAN UZAKLAŞTIRIYOR
 
Girdilerdeki artışın üreticileri pamuktan uzaklaştırdığını belirten Özden, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yıl devlet pamuk üreticisine 50 kuruş destek veriyor. Ne var ki çiftçilerimizin büyük bölümü bu desteği almakta zorlanıyor. Bunun en önemli nedeni pamuk ekimi yapılan arazilerin tapu intikalinin yapılamamasıdır. Bölgemizdeki arazilerin küçük olması nedeniyle makineli hasat tam gerçekleşmiyor. Bölgemizde pamuk ekimi yapılan alanların yüzde 20’sinde makineli hasat yapılmaktadır. İşçi ücretleri pahalı olmasına rağmen üreticilerimiz işçi bulmakta sıkıntı yaşıyor. Sulama fiyatlarının çok yüksek olması olumsuz bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.” 
 
 

Ekleme Tarihi
12.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Beyaz Altın, Tarih Oluyor, pamuk
Link: Beyaz Altın Tarih Oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız