Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Araban’da Yerfıstığı Hasadına Başlandı

GAZİANTEP (İHA) – Gaziantep’in Araban ilçesindeki Araban Ovası’nda, 2013 yılı alternatif ürün yerfıstığı hasadına başlandı.
 
Araban’da 2012 yılında alternatif ürün yetiştiriciliği kapsamında ilk defa ekimi yapılan ve başarı sağlanan yerfıstığı yetiştiriciliğine 2013 yılında da devam edildiğini belirten ve yerfıstığı hasadına başlanan arazide incelemelerde bulunan Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Zeynel Güneş, yerfıstığında yüksek rekolte beklediklerini söyledi. 
 
Konuya ilişkin açıklama yapan Güneş, “İlçeye bağlı Merkez Karababa ve Karacaören köylerinde toplam 400 dekarlık alanda yerfıstığı yetiştiriciliği yapıldı. Yetiştirme aşamalarında Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendislerimiz tarafından gerekli kontrolleri yapılarak yetiştirilen yerfıstığında 2013 yılı hasadına başlandı. 2012 yılında Araban Ovası’nda alternatif ürün olarak deneme ekimi yapılarak çok kaliteli olarak üretilen ve dönüme 450 kilogram verim alınan yerfıstığının 2013 yılında da hasat sırasında yapılan kontrollerinde de çok kaliteli ve tanelerin aynı standartlarda iri olduğu gözlenmiştir.
 
Hasattan ortalama dönüme 500 kilogram civarında verim beklenen yerfıstığının önümüzdeki yıllarda ekim alanının daha çok artacağı tahmin edilmektedir. İlçemizde ekimi yeni olan ürünün diğer sulu alanlarda yetiştirilen ürünlerden daha az masraflı, ilk ekimler olduğu için hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı olması dolayısıyla daha fazla gelir elde edileceği düşüncesiyle çiftçilerimiz tarafından tercih edilecektir” dedi.
 
Yerfıstığının yaprak ve saplarının çok kaliteli bir hayvan yemi olarak da tercih edildiğini kaydeden Zeynel Güneş, “Hem besi hem süt sığırlarında özellikle protein oranının yüksek olması tercih nedenlerinin başında yer almaktadır. Böylece çiftçiler hem üründen hem de geri kalan yaprak ve sap gibi kısımlarından gelir elde etmiş olacaklardır. Dolayısıyla Araban Ovasında yerfıstığı üretiminin artması sayesinde Türkiye’deki yer fıstığı üretiminin alanı genişlemiş olacak ve ekonomiye önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
 
Arabanda yerfıstığı yetiştiriciliği yapmakta olan çiftçi Ercüment Dai de 40 dönümlük arazide dönüm başına 450 kilogram verim aldığını belirterek, “2012 yılında alternatif ürün olarak 40 dönümlük kendi arazimde Arabanlı çiftçi arkadaşlarım arasında öncülüğünü yaparak ekimini yaptığım yerfıstığında dönüme 450 kilogram verim almıştım. 2013 yılında da yine kendime ait 130 dönümlük arazimde geçen yıla oranla arttırarak ekimini yaptığım yerfıstığının hasadına başladık. Bu yıl da dönüme 500 kilogram civarında verim almayı bekliyorum. Arabanlı tüm çiftçi arkadaşlarıma da önümüzdeki yıllarda yerfıstığı üretimine yönelmelerini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
 

Ekleme Tarihi
13.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Araban, Gaziantep, Yerfıstığı Hasadı, yerfıstığı
Link: Araban’da Yerfıstığı Hasadına Başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız