Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Baklava alırken oyuna gelmeyin

Antep fıstığı ve ceviz fiyatlarındaki aşırı artış bayramın baş tacı baklavayı da ateş pahası hale getirdi. Fiyatlardaki anormal artış sebebiyle kaliteli baklava almaya gücü yetmeyen vatandaşın sağlıksız ucuz tatlılara yöneldiği bilgisini veren Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, "Fıstığın kilosu 70, cevizin kilosu 35 liraya çıkmışken kilosu 5-6 liraya baklava satanlar var. Fıstık yerine bezelye, ceviz yerine leblebi tozu kullanılarak ucuza baklava imal ediliyor." dedi.

Merdiven altı imalatçılar fıstıktaki artışı fırsat bilerek, ucuza baklava satmaya başladı. Bu tür ucuz ve sağlıksız ürünlerin imalatında tereyağı yerine margarin veya atık yağ kullanılıyor. Fıstıklı denilen baklavanın içine rengi yeşil olan bezelye öğütülüp konuluyor. Lezzet ve görüntü bakımından aynı olduğu için çok dikkatli olanlar bile bazen ayırt edemiyor. Baklavanın yanında lokumdan kadayıfa kadar onlarca tatlıda fıstık ve ceviz kullanılıyor. Bu nedenle Kurban bayramında tatlı alacak vatandaş dikkatli olmalı, sokak arasında satış yapan veya çok ucuza imal edilen tatlılardan uzak durmaları tavsiye ediliyor.
 
Ucuz ve sağlıksız malzeme kullanılarak üretilen bu tatlılar insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ederken sıklıkla gıda zehirlenmelerine de yol açıyor. Sağlıksız ortamda imal edilen ucuz tatlı ve şekerlerin daha çok çocuklar tarafından tüketildiğine dikkat çeken Göksu, "Kimi zaman ünlü markaların taklit ürünlerine de piyasada rastlıyoruz. Sadece bayram öncesi piyasaya sürülen adı sanı duyulmamış markalara rastlıyoruz. Bunlar merdiven altı üretilen ve sadece bayramlarda ortaya çıkan sağlıksız ürünler. Bu ürünlerin içeriği dahi tam olarak belli değil. Üretimde son kullanma tarihi geçmiş hammaddeler kullanılabiliyor. Özellikle bu dönemde vatandaşlar, üretim izni olmayan ve seyyarda satılan şekerleme ile tatlılara rağbet göstermemeli." ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Baklava alırken, oyuna gelmeyin, baklava, seyidoğlu, mehmet göksu
Link: Baklava alırken oyuna gelmeyin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız