Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


"Yeşil altın" üreticinin yüzünü güldürüyor

Türkiye'nin önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan ve "yeşil altın" olarak nitelendirilen fındıkta bu sezon yaşanan düşük rekolteye rağmen serbest piyasada oluşan fiyat üreticiyi memnun ediyor.

Türkiye'nin önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan ve "yeşil altın" olarak nitelendirilen fındıkta bu sezon yaşanan düşük rekolteye rağmen serbest piyasada oluşan fiyat üreticiyi memnun ediyor. Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "Hükümetimizin de uyguladığı alan bazlı gelir desteğiyle fındık fiyatları üreticilerimizi memnun etti" dedi. Cörüt, 484 bin ton fındık rekoltesi olduğunu belirterek"Bu rekolte günün şartlarına göre düşük bir rekolte. Muhtemelen de hasadın başladığı dönemde söz konusu rekolte belirlenen rakamın daha altında oluşmuştur diye düşünüyorum. Kesin rakamları yıl sonunda kamuoyu ile paylaşacağız ancak biz isterdik ki rekolte 800-900 bin ton civarlarında olsun ama maalesef rekoltemiz düşük oldu. Bu sezon fındık fiyatları her ne kadar daha yüksek olmasını istemiş olsak da düşündüğümüz noktalara ulaştı.
 
Doğal olarak sezon başında fiyatı yüksek talep ettik ama bizim de kafamız da bu fiyatlar vardı. Doğrudan gelir desteğini de içine katarsak muazzam bir fiyat oluştu. Yıl sonuna doğru ise kesin 7,5-8 liraya yükselecektir. Çünkü rekolte düşük, talep çok fazla. Bu yüzden talebin yüksek olması fiyatın yükselişe geçeceğinin işaretidir. Bayram öncesi fiyatlar biraz geriledi. Üreticilerimiz bu süreçte fındık satışı yapmasın. Bayram sonrası fiyatlar tekrar yükselişe geçecektir" şeklinde konuştu.
 
Karadeniz insanının büyük çoğunluğunun 11 ay boyunca yolunu gözlediği, "yeşil altın" olarak tabir edilen fındık, hasat döneminde oluşan düşük rekolteyle üreticileri üzmesine rağmen serbest piyasada kilogramı 5 ile 6,5 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yeşil altın, fındık, üretici, yüz güldürüyor, rekolte
Link: 'Yeşil altın' üreticinin yüzünü güldürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız