Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye 42 ülkeye su satıyor

Türkiye’de su pazarı hacmi yaklaşık 10,5 milyar litreye ulaşıyor. Dünyada en hızlı büyüyen sektörün içecek kategorisi olduğunu söyleyen Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özdemir, Türkiye’nin ambalajlı su sektörü ile son 10 yılda Çin ve Endonezya’dan sonra dünyada en hızlı büyüyen 3. ülke olduğunu belirtti.

2013 yılı Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 323 adet ruhsatlı ambalajlı su markası bulunuyor. Bunun 250 adedi kaynak suyu, 59 adedi doğal mineralli su ve 14 adedi içme suyu ruhsatına sahip. Dünyada en hızlı büyüyen sektörün içecek kategorisi olduğunu söyleyen Ambalajlı Su Üreticileri Derneği(SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özdemir, Türkiye’nin ambalajlı su sektöründe son 10 yılda Çin ve Endonezya’dan sonra dünyada en hızlı büyüyen 3. ülke olduğunu söyledi. Özellikle son yıllarda yaşanan büyüme rakamlarının bu sektörü olumlu etkilediğini ifade eden Özdemir, Türkiye’nin su tüketiminde 10,5 milyar litrelik hacme ulaşmasının ülkeyi A.B.D, Çin, Brezilya, Almanya, Meksika gibi ülkelerin ardından en büyük 8. ambalajlı su ülkesi haline getirdiğini kaydetti.

Türkiye’nin su kaynaklarının zengin olduğuna dikkat çeken Hamidiye suları Genel Müdürü Kenan Kılıç, bu alanda ihracatın artması gerektiğini ve diğer firmaları da ihracata teşvik ettiklerini söyledi. Su pazarında 4 milyarlık ciro hacmi olduğunu belirten Kılıç, Türkiye’de kişi başına düşen su tüketiminin Avrupa ortalamasının altında olmadığını ifade etti. Türkiye’nin su markaları arasında en çok ihracat yapan marka olduklarını söyleyen Kılıç, “6 kıtada 42 ülkeye ihracat yapıyoruz. Çin, Afrika, Singapur, Avustralya, Japonya, Güney Amerika ve Ortadoğu’nun hemen hemen bütün ülkelerinde çeşitli pazar ağlarına ulaştık.” dedi. 2005’ten beri su sektörünün yıllık ihracat artış hızı dolar üzerinden yüzde 20 olduğunu belirten Genel Müdür, bu rakamlarda artış devam ederse 2023’te Türkiye’nin su ihracatının 300 milyon dolara ulaşacağını söyledi.

Su markalarında lider olan bazı markaların yabancılara satılması konusuna da değinen Kenan Kılıç, “Türkiye’de ilk 4 büyük su markasının ilk ikisi yabancı, üçüncü ve dördüncüsü ise yerli. Toplam ciroya baktığımızda su sektörünün 4 milyarlık cirosu içerisinde yabancıların sahip olduğu pay sadece yüzde 25.” ifadelerini kullandı. Kılıç; “Ticaret bir felsefedir biz de dünyanın birçok yerinde ticaret yapıyoruz, yabancı yatırımları olumsuz karşılamamalıyız. Ülkemizdeki kaynakları işletebiliyorlar ya da firmalara satış teklifi götürebiliyorlar.” dedi. Sektörel hareketlerin gayet normal olduğunu söyleyen Genel Müdür, “Bize de içerden ve dışardan çok teklif geliyor ama biz bu tekliflere kapalıyız. Hamidiye, Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın kurduğu 110 yıllık bir kurum. Gündemimizde böyle bir şey yok.” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye, 42 ülkeye, su satıyor, ihracat, su
Link: Türkiye 42 ülkeye su satıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız