Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bu ay onlar bize Kasım'da biz onlara kurban!

Önlem alınmazsa 1 ay içinde fiyatlarda fırtına kopacak.


Kurdaki artış ve bu yıl kurbanlıkların geçen yılın fiyatlarından satılması, son iki Kurban Bayramı'nda yurtdışına olan talebi tersine çevirdi.

Piyasaya çıkan hayvanların tamamına yakını kesildi; piyasayı 'Et fiyatı artar' korkusu sardı. Geçtiğimiz iki yılda, ucuz olduğu için vakıflar aracılığıyla yurtdışına kayan kurbanlık talebi bu yıl, dolardaki artış ve kurbanlıkların geçen yılki fiyatlarda seyretmesi nedeniyle, yurtiçinde kaldı.

Özellikle büyükşehirlerde piyasaya çıkan kurbanlıkların tamamına yakını kesilirken, arta talebin bayram sonrası et fiyatlarını artıracağı konuşuluyor. Emin Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, bu yıl kurbanlık için İstanbul'a gelen hayvan sayısında azalma olduğunu belirterek, "Besicinin elindeki tüm hayvanlar pazara çıktı.

Bayramdan sonra ne kesilecek; merak ediyorum" dedi. Kurban Bayramı öncesinde karkas etin kilogram fiyatının 17 lira olduğunu dile getiren Arslan, kesilecek hayvan kalmadığı için bir ay içinde rakamın 18 liraya çıkacağını söyledi.

'KÜÇÜKBAŞ UCUZLADI'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla bayram öncesinde, ihtiyaçtan yüzde 50 fazla hayvan olduğu yönünde açıklama yapıldığını anımsatan Hünkar Çiftliği'nin sahibi Eşref Şekerli, bayramda bunun doğru olmadığını gördüklerini söyledi.

Kurbanlıkların yüzde 95'inin satıldığını dile getiren Şekerli, "Fiyatlar geçen yılın seviyesinde kaldığı için talep yurtdışından yurtiçine kaydı. Bakanlığın 1.5 milyon açıklamasının aksine piyasaya 1 milyona yakın büyükbaş hayvan çıktı ve kesildi" diye konuştu.

Başta Suriye olmak üzere sınırlardan hayvan geçiş ihlalleri olduğunu anlatan Şekerli, özellikle bu bölgelerde, küçükbaş hayvan fiyatlarının son 5 yılın en düşük seviyesinde seyrettiğini söyledi. Normalde küçükbaş hayvanın kilo bazında büyükbaştan daha pahalı olması gerektiğini kaydeden Şekerli, şöyle devam etti:

"Canlı hayvanın kilosu 9-11 liradan satıldı. Küçükbaş da aşağı yukarı bu fiyattaydı. Önlem alınmazsa bayramdan sonra karkas etin kilogramı 1 TL artar. Bu da ürüne göre tüketiciye kilo başına 3-5 lira olarak yansır."

İSTANBUL'A GELEN HAYVAN SAYISI DÜŞTÜ

Tarım Bakanlığı bu yıl tüm Türkiye'de 1.5 milyon büyükbaş ve 3.5 milyon küçükbaşın bayram için hazır olduğunu belirtmişti. Oysa ki; en çok hayvanın satıldığı İstanbul'a gelen hayvan sayısında azalma oldu.

Geçen yıl Kurban Bayramı'nda 140 bin büyükbaş ve 85 bin de küçükbaş hayvan gelmişti. Bu yıl, bu sayı büyükbaşta 105 bine, küçükbaşta ise 75 bine düştü. Karkasın kilogram maliyeti 15.70 lira olmasına rağmen Et ve Süt Kurumu'nun 15.30 liradan alım yaptığına dikkat çeken Eşref Şekerli, maliyetin altında satan pek çok besicinin, hayvancılıktan vazgeçtiğini vurguladı.

'Her yıl 500 bin besilik dana gelmeli' Şahbazlar Çiftliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahbaz, besilik dana ithalatının bir an önce açılması gerektiğini belirterek, et piyasasının dengeye gelmesi için yıllık 500 bin besilik dananın ülkeye girmesi gerektiğini söyledi.

Bu durumda Türkiye'nin ihracatçı konuma da gelebileceğini ifade eden Şahbaz, şöyle devam etti: "Bizim korkumuz şu; besilik dana ithalatı açılmazsa, 3-4 ay içinde Türkiye sıkışacak ve karkas et ithalatına da başlamak zorunda kalacak.

O zaman da besici iflas edecek. Pek çok besici zaten hayvancılığı bıraktı. Biz de yüzde 50 randımanlı çalışıyoruz. Hayvan sayısını 12 bin baştan 6 bin başa düşürdük."
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kurban, kasım ayı, et fiyatları, istanbul, besici, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı , Emin Arslan
Link: Bu ay onlar bize Kasım'da biz onlara kurban!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız