Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Zeytin üretiminde 2 kat artış beklentisi

Mersin'in Mut ilçesinde geçen yıl 80 bin ton civarında gerçekleşen zeytin üretimin bu yıl 160 bin tona çıkması beklenirken, 25 bin ton da zeytinyağı rekoltesi hedefleniyor.

MERSİN - Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Mut ilçesinde bu yıl 160 bin ton zeytin, 25 bin ton da zeytinyağı rekoltesi bekleniyor.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toros Dağları'nın güney yamaçlarında yer alan ilçedeki zeytin üreticilerinin, Akdeniz'in avantajlı iklim yapısıyla üretim gerçekleştirdiğini söyledi.

İlçedeki üreticilerin son yıllarda zeytine önem verdiğini ifade eden Çelik, ''Zeytin, bir yıl bol ürün verir, sonraki yıl ise az ürün verir. Bu nedenle ülke genelindeki zeytin bahçelerinin önemli kısmı, geçen yıl az ürün verdi ve ürün azlığı yaşanmasına neden oldu. Bu yıl ise zeytin bahçelerinde çok miktarda ürün oluşumu gözleniyor" dedi.

Mut'ta geçen yıl 80 bin ton civarında rekolte elde ettiklerini anımsatan Çelik, önümüzdeki günlerde başlayacak hasat döneminde rekoltenin 160 bin ton civarında olmasını tahmin ettiklerini söyledi.

Çelik, Türkiye'deki toplam zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 3'ünün Mut'ta yer aldığını belirterek, ilçede kayıtlı 8 milyon 500 bin zeytin ağacı bulunduğunu, kayıt dışıyla bu rakamın 10 milyon 500’e ulaştığını kaydetti.

İlçede yetiştirilen zeytinin yüzde 25’inin sofralık, yüzde 75’inin ise yağlık olduğunu anlan Çelik, "Rekolte 160 bin ton olarak beklenirken 25 bin ton da zeytinyağı üretimi hedefliyoruz" diye konuştu.

Çelik, zeytincilik konusunda son 15 yılda yoğun çalışma yapıldığını, bunun karşılığını almaya başladıklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Zeytin üretimi, 2 kat artış, beklentisi, zeytin
Link: Zeytin üretiminde 2 kat artış beklentisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız