Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yumurtada yıl sonu ihracat hedefi 400 milyon dolar

Bu yıl 9 ayda 274 milyon dolarlık yumurta ihraç eden Türkiye, yıl sonunda 400 milyon dolara ulaşmayı hedefliyor. Yılda, bin 50 ticari işletmede ve 3 bin 243 kümeste 15,6 milyar yumurta üretimiyle dünyada 10'uncu sırada yer alan Türkiye, son yıllarda ihracattaki başarısıyla adından söz ettiriyor.

Geçen yıl 3,9 milyar dolarlık yumurta ihracatının gerçekleştiği dünyada, Hollanda 915 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan ülke olarak dikkati çekiyor.

2010 yılında 156 milyon, 2011'de yüzde 83'lük artışla 280 milyon, 2012'de ise 351 milyon dolarlık yumurta ihracatı yapan Türkiye, bu rakamlarla dünya yumurta ihracatında Hollanda'dan sonra 2'nci sırada yer alıyor.

Bu yılın 9 ayında 274 milyon dolarlık yumurta ihraç eden Türkiye'nin, yıl sonu hedefi ise 400 milyon doları yakalamak.

Ayda ortalama 40 milyon dolarlık yumurta ihracatı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, yaptığı açıklamada, Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu ile yürüttükleri çalışmalarla sektörde ihracatın her yıl arttığını belirtti.

Yapılan çalışmalarda özellikle Ortadoğu ülkelerinde "Türk yumurtası" imajının güçlendiğini vurgulayan Sungur, 5-6 yıldır yürüttükleri çalışmaların getirilerini almaya devam ettiklerini söyledi.

İhracatın büyük kısmını, en önemli pazarları olan Irak'a yaptıklarını kaydeden Sungur, bu ülkeyi Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Azerbaycan ve Libya gibi ülkelerin takip ettiğini anlattı.

Bu ülkelerde Türk yumurtasının kalitesinin tescillendiğini dile getiren Sungur, ihracat ve kalitenin artmasında üreticilerin büyük katkısının bulunduğunu vurguladı.

Birlik olarak pazar araştırmalarını yapıp fuarlara katıldıklarını belirten Sungur, şöyle devam etti:

"Piyasayı yakından takip ederek üreticimize destek olmaya çalışıyoruz. Yılbaşında ihracat hedefimizi 400 milyon dolar olarak belirlemiştik. Geride kalan döneme baktığımızda hedefe çok az kaldığını görüyoruz. Aylık ortalama 40 milyon dolardan fazla ihracat yapıyoruz. Piyasalarda beklenmedik bir gelişme olmazsa 2013 yılı için koyduğumuz 400 milyon dolarlık yumurta ihracatı hedefini tutturacağız."

Sungur, protein kaynağı yumurtanın ihracatın yanında iç piyasada da daha fazla tüketilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yumurta, yıl sonu ihracat hedefi, 400 milyon dolar, ihracat
Link: Yumurtada yıl sonu ihracat hedefi 400 milyon dolar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız