Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


‘Hal’imiz Paris’ten pahalı

Neden Fransız’dan, İtalyan’dan daha pahalıya balık yiyoruz, balıklarımız neden azaldı? Nerede hata yapıyoruz? TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor.

AV yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle ilk günlerde kilosu 5 liraya kadar düşen palamut, hamsi, istavritteki bolluk beklentisi kısa sürede yerini hayal kırıklığına bıraktı, tezgâhtaki balığın fiyatı tavan yaptı. Bugünlerde tanesi 20 liraya çıkan palamut ile kilosu 15-20 liradan satılan istavrit, dar gelirliler için ümit olmaktan çıktı.

BALIK POLİTİKAMIZ YOK

Denizlerimizi yıllardır yürüttüğü saha çalışmalarıyla yakından takip eden, çeşitli projeler geliştirip düzenli raporlar yayımlayan, son olarak Adalar çevresinde ilk koruma alanının oluşturulmasını sağlayan Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Devletin bir balık politikası yok, politikasızlık var. Geçen yıl palamutu 1 liraya yiyorduk, bu yıl 40 liraya olursa şaşırmayalım” diyor. İşte Öztürk’ün tespitleri:

FİYATLAR NEDEN ARTTI

Sosyal devletin olduğu zamanlarda Et Balık Kurumu’nun (EBK) soğuk depoları vardı. Çok olduğu zamanda balık depolanır, fiyat dengelenirdi. Özelleştirmeyle birlikte bu depolar ortadan kalktı. EBK’nın adı da 2 ay önce Süt ve Et Kurumu oldu. Balıktaki dalgalanmalar karşısında tüketiciyi koruyacak mekanizma kalmadı. Artık İstanbul Balıkhanesindeki 2-3 kabzımalın insafına kaldık. Biz bu sabah itibariyle; İspanya, Paris, İtalya’daki balık hallerinden daha pahalı balık yiyoruz. Bu nasıl oluyor, üstelik yakıtta sübvansiyona, devlet desteğine rağmen.

TEKNELERİMİZ BÜYÜK

Hata yaptığımız işler: Birincisi bizdeki tekne boyları çok büyük. Devlet aşırı balıkçılığı önlemek için 2 yıldır ‘Teknelerinizi geri verin, para vereceğim’ diyor. Şu ana kadar 500 civarında tekneyi aldı ama hepsi küçük. Türkiye’nin tekne sayısı 20 bin civarında, ülkede bu kadar teknenin avlayacağı balık yok.”

YASADIŞI AVCILIK

İkincisi yasadışı balıkçılık var ülkede. Denetimler zayıf. Üçüncüsü kirlenme var Marmara Denizi’nde. Dördüncüsü de Florya’dan Zeytinburnu’na kadar her taraf gemi. Eskiden buraların hepsi balıkların üreyip beslendiği yerlerdi

Denizlerin yüzde 10’u koruma alanı olmalı

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk: “2010’da imzaladığımız Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne göre Türkiye 2020’ye kadar bütün Akdeniz ülkeleri gibi denizlerinin yüzde 10’unu koruma alanı ilan etmek zorunda. Ne kaldı, 7 sene. Karadeniz’de bir tek koruma alanı yok. Adalar çevresi de gündüz koruma, gece kaçak balık avı yapılıyor. Koruma alanından kasıt balıkçıların, gemilerin, turizmin, Kandahar gibi kap kara inşaatların olmayacağı bir bölge. Hiçbir insan etkisi olmasın ki tekrar doğa kendini yenilesin.”
 
Yunusların katili dip uzatma ağı
 
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’na göre (TÜDAV) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Arda Tonay, “Özellikle dip uzatma ağlarla yapılan avcılık nedeniyle, her yıl yaklaşık 3 bin mutur ve afalina türü yunusun öldüğü tahmin edilmekte. 2003-2012 yılları arasında sadece Batı Karadeniz’de 647 adet ölü ve canlı yunusun karaya vurduğu tespit edilmiştir” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Hal, Paris, pahalı, balık hali, balıkçı, balık, fiyat, TÜDAV, Bayram Öztürk
Link: ‘Hal’imiz Paris’ten pahalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız