Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Her yıl 3 bin yunus avlanıyor

Türkiye’de yunus balıklarının avlanması 1983 yılından beri yasak. Yasağa rağmen özellikle dip uzatma ağlarıyla her yıl yaklaşık 3 bin mutur ve afalina türü yunus avlanıyor.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Arda Tonay, 1991’e kadar zaman zaman kaçak av vakalarının bildirildiğini söyledi. Türkiye’de 1970’ten 1983 yılına kadar 25 bin 678 ton yunus avlandığını belirten Tonay, “2003-2012 yılları arasında sadece Batı Karadeniz’de 647 adet ölü ve canlı yunusun karaya vurduğu tespit edilmiştir.” dedi. Karadeniz’de yunus sayısının 3 ile 5 milyon arasında olduğu yönündeki bilgilerin yanlış olduğunun altını çizen Dr. Tonay, bu balıkların popülasyonunun belirlenmesinin zor olduğuna değindi.
 
Tonay, son araştırmalarla afalina ve mutur türü için birkaç bin, tırtak için ise on binlerin telaffuz edildiğini dile getirdi. Yunus yağının özellikle çocuk gelişimi açısından faydalı olduğuna dair bilgilerin doğru olmadığına değinen Tonay, “Yunuslar, ağır metal ve kimyasalları vücutlarından atamazlar ve bunlar yağ dokularında birikir. Dolayısıyla yunus yağının faydadan çok insan sağlığına zararı vardır. Ayrıca bu çağda petrol ve plastik kaynaklı ürünler bu kadar yaygınken, yunus yağının sanayide kullanılması gereksiz ve işlevsizdir.” ifadelerini kullandı. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  3 bin yunus, avlanıyor, av yasağı, yunus, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, TÜDAV, Arda Tonay
Link: Her yıl 3 bin yunus avlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız