Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Adıyaman Narı Büyük İlgi Görüyor

ADIYAMAN (İHA) - Sulu tarımla birlikte çiftçilerin son dönemlerde üretimine ağırlık verdiği Adıyaman narına, yurt içindeki pazardan büyük ilgi var.
 
Adıyaman’da tütüne getirilen kota sonrası sulu tarımda alternatif ürün arayışına giden çiftçiler, meyve bahçeleri oluşturuyor. Oluşturulan meyve bahçelerinde ise ön sıralarda nar bahçeleri yer alıyor. Üç yaşından sonra meyve vermeye başlayan nar ağaçları Adıyaman’da 10 bin dönümlük alanı kaplıyor. Adıyaman merkez, Gerger ve Kahta ilçelerinde yoğunluklu olarak bulunan nar bahçelerindeki ürünlerin bir kısmı konsantre meyve suyu olarak bir kısmı ise meyve olarak tüketiliyor. 
Adıyaman’daki bahçelerde yetişen narların bir tanesi yaklaşık 1 kilo ağırlığını buluyor.
 
Adıyaman’da 500 dönüm nar bahçesi olan Bekir Ağaoğlu, 40 bin kök nar ağacı yetiştirdi. Üretilen narların iç pazarda tüketildiğini ancak kendi amaçlarının yurt dışına konsantre nar suyu ihraç etmek olduğunu belirten Bekir Ağaoğlu, şunları söyledi:
 
“Adıyaman’da 10 bin dönümlük nar ekili alan var. Bunun 500 dönümü bize ait ve 40 bine yakın ağacımız var. Ektiğimiz nar türü sanayi tipi olduğu için yemeye geliyor fakat genelde meyve suyu ve konsantre nar suyu olarak işleniyor. Yurt dışına ihracat yapmayı planlıyorduk. Şu an iç piyasada tüketiyoruz. Mersin, Antalya ve Erzurum’daki meyve suyu fabrikaları gelip alıyor. Bizim esas amacımız bu narları yurt dışına ham olarak ve işleyerek pazarlamak. Ege Bölgesi’nden gelen işletmeciler bizden yıllık 2 bin ton konsantre nar suyu yurt dışına ihraç etmek için istiyorlar. Rusya pazarında ise nar pazarı çok iyi. Rusya ile irtibatımız var. Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde ihraç bağlantısı sağlayacağız. Adıyaman iklimi Akdeniz iklimine hakim olduğu için her türlü meyve yetişebiliyor. İnşallah önümüzdeki yıl Adıyaman’da nar yetiştiren üreticinin narlarını hak ettiği değerde almak hem de kendi narlarımızı burada nar suyu olarak işleyip yurt dışına ihraç etmeyi düşünüyoruz. Avrupalılar tamamen tatlı nar yerine mayhoş narı tercih ediyor. Bu narlar onların damak zevklerine uygun narlar.
 
Fabrikadaki insanlar kadar burada insanlar çalışıyor. Hem istihdam hem Adıyaman ve Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bu işe gönül vermiş üreticilerimizle birlikte Narcılar Birliği kurmayı düşünüyoruz. Adıyaman’a nar işletmesi açacağım. Birlik olursa fiyatta istikrar sağlanacak. Buraya gelen tüccarlar narı yok fiyata elimizden alıyor. Çileyi çekiyoruz ama kaymağını başkaları yiyor. Adıyaman narına çok büyük ilgi var. Adıyaman narı aroması en iyi olan narlardan birisidir.”
 
  

Ekleme Tarihi
20.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Adıyaman Narı, Büyük İlgi Görüyor, nar, Adıyaman
Link: Adıyaman Narı Büyük İlgi Görüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız