Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Karadenizlinin kıvrak zekâsı

 
Ordu’nun Kabadüz ilçesi Yokuşdibi beldesi Merkez Mahallesinde yaklaşık 50 yıl önce ahşaptan yapılan su değirmeninin çarkı yağmurlu havalardan sonra biriken suların kanal ve borular yardımıyla değirmene ulaştırılmasıyla dönüyor.
 
Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Celal Gündoğdu, yaz aylarında çalışmayan su değirmeninin kış mevsiminde çalışması için çaba harcadıklarını belirterek "Bölgemize yakın bir yerde su değirmeni olmadığı için yaklaşık 50 yıl önce bir araya gelerek ormanlık bir alana tek çarklı ahşaptan su değirmeni yaptık.
 
 
Bu su değirmeninin çalışması için ise yağmur sonraları bazı bölgelerde biriken suları boru ve kanallar yardımıyla değirmenin olduğu bölgeye taşıdık. Taşıdığımız bu suyu daha sonra kurduğumuz başka bir düzenekle akıtarak değirmenin çarkına hızlı bir şekilde çarpmasını sağladık. Ondan sonra değirmenin çalışmasını başardık ancak bu değirmen yaz ayları değil genellikle kış aylarında çalışıyor. Yağmurlu havalardan sonra bu değirmen faaliyette olabiliyor. Aksi durumda değirmen çalışmıyor. Yıllardır değirmen sorunumuzu bu şekilde çözdük. Her yıl onlarca köylü bu değirmene gelerek mısırlarını una çeviriyor" dedi.
 
Genellikle yağmurlu havaların ardından çalışan su değirmeninde mısır tanelerini un haline getirdiklerini söyleyen İsmet Esmer, "Bu unları ise çeşitli yemeklerde kullanıyoruz. Değirmenin belirli bir sahibi yok. Değirmene gelen köylü çarkı kendisi çalıştırıyor. Mısırını una çevirdikten sonra tertemiz bir şekilde değirmeni terk ediyor" dedi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Karadenizlinin kıvrak zekâsı, ahşap değirmen, Ordu, değirmen, su değirmeni
Link: Karadenizlinin kıvrak zekâsı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız