Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dalaman’da Kayın Mantarı Üretimine Başlandı

MUĞLA (İHA) - Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Kapukargın köyünde kayın mantarı üretimine başlandı.
 
Kayın Mantarı Deneme üretimi hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz; "İlçemizde İlk kayın mantarı üretimine kapukargın köyümüzde başlattık. Üretim yapmayı düşünen iki üreticimiz müdürlüğümüze başvuruda bulundu; kendilerine teknik bilgilendirme yaptık ve misel ekişlini gerçekleştirdik. Kendilerine bu ligi ve alakalarından dolayı teşekkür ediyorum. Kayın mantarı üretimde çok başarılı sonuçlar elde edersek, diğer köylerde de üretime geçeceğiz. Şunu unutmamalıyız ki bilgi ve tecrübe olmadan kazanç olmaz, ancak tesadüfler olur. Üretim yapmayı düşünenler mutlaka sağlıklı bilgi kaynağına ulaştıktan sonra yatırıma başlamalı, yatırımlarını; bu konudaki bilgi ve tecrübeleri arttıkça büyütebilecekleri şekilde planlamalıdırlar. Kayın Mantarı türleri, Dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar türleridir. Çok lezzetli olan bu mantara ülkemizde ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Yetiştirilmesi beyaz mantarlara nazaran kolay, yatırım maliyetleri ise daha azdır” dedi.
 
Türkiye’de son iki yılda hızlanan kayın mantarı üretim ve tüketiminin önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde daha da hızlı artacağını ifade eden Akdeniz, “Yeni başlayan üretim çalışmaları birçok insanımıza iş imkânı ve yatırım fırsatı sağlayacaktır. Doğada ölü bitki artıkları üzerinde saprofit, canlı bitkilerde parazit olarak yaşayan pleurotus spp. Türleri 1900'lü yıllarda kültüre alınmaya başlanmıştır. Kayın Mantarları, lignin, selüloz ve hemiselülozları parçalayabilen özellikleriyle çürümüş veya çürümekte olan birçok ağaç türü kütüğünde doğal olarak yetişmektedir. Kültüre alınması ile birlikte önce dışarıda daha sonra kapalı alanlarda üretilmeye başlanmıştır.
 
Kayın Mantarları üretim tekniğinde kullanılan materyaller yönüyle 'Ağaç kütükleri' ve 'Bitkisel artıklar' kullanılarak yapılan üretim şekli olmak üzere iki grupta değerlendirilir. Ağaç Kütüklerinde Pleurotus Üretimi; Kavak, Gürgen, Meşe, Kızılağaç, Tellikavak, Ihlamur, Söğüt gibi ağaçların kütüklerinde yetiştirilebilir. Tercihen yeni kesilmiş, nemini kaybetmemiş kütükler kullanılmalıdır. 30-40 santimetre uzunluğunda 15-20 santimetre çapındaki kütüklere 2-3 santimetre çapında 5-6 santimetre derinliğinde ve 6-8 adet olmak üzere delikler açılır. Açılan deliklere misel aşılanır. Kütükler plastik malzeme ile nemini ve ortamda oluşan karbondioksit gazını muhafaza için kapatılır. Bir süre sonra miseller kütük kesim yüzeyinde beyazlıklar halinde görülmeye başlar. Bu aşamadan sonra verim almak için aşağıda belirtilen koşullar sağlanır. Kütüklerin kuru ağırlığı kadar verim almak mümkündür. Ağaç kütüğünde üretim yöntemi, hobi ve amatör üreticiler için daha caziptir. Bitkisel Artıklar Kullanılarak Pleurotus Üretimi; Pleurotus spp. Üretiminde hemen her yerde bulunabilecek pek çok bitkisel artık yetiştirme ortamı hazırlığında kullanılabilmektedir. Bunlardan başlıcalar ise; Buğday Sapı, Çeltik Sapı, Pirinç Kavuzu, Pamuk Kapçığı, Mısır Sapı, Mısır Koçanı, Fındık Zurufu, Çay Artığı, Yerfıstığı Kabuğu, Kayın, Kavak, Meşe ağaçlarının talaşları ve buğday kepeğidir" şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
22.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dalaman, Muğla, Kayın Mantarı Üretimi, mantar, kayın mantarı
Link: Dalaman’da Kayın Mantarı Üretimine Başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız