Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çam balı üretimi altın yılını yaşıyor

Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'nini karşılayan Muğla'da, bu yılki hasat döneminde çam balı üreticileri altın yılını yaşıyor.


Ülkemizin önemli bir çam balı üretim merkezi olan Muğla’da, bu yıl hasat döneminde çam balı üreticileri altın yılını yaşıyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, bir kaç yıldır Muğla'da yaşanan kuraklığın bal üreticilerini olumsuz etkilediğini, bu nedenle Muğla'da çam balı üretiminin son yıllarda azaldığını söyledi.

Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle çam balı üretim dönemlerinde arıcıların bal üretemediğini belirten Şahin, bu yıl geçen yıldan farklı bir verim aldıklarını söyledi. Temmuz ayından bu yana çam ormanlarındaki böceğin bal ürettiğini ve Kasım ayı sonuna kadar da bal üretmeye devam edeceğini kaydeden Şahin, bu sene Muğla'da 25 bin ton çam balı hasadı yapılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Türkiye'deki çam balının büyük kısmının Muğla ve ilçelerinde üretildiğini ve 984 bin kovan ile 5 bin 800 ailenin arıcılıkla geçimini sağladığını vurgulayan Şahin, bunların dışında 3 bin ailenin Muğla'da konakladığını belirtti.

Bu yılki bal üretiminin iyi olduğuna dikkati çeken Şahin, arıcıların iyi bal aldıklarını ve bu durumu iklimsel değişikliğe bağladıklarını kaydetti. Şahin, çam balı üreten Basra Böceği'nin sıcaklardan etkilenmediği için üretimin gayet iyi gittiğini söyledi.

Bal üretiminde sahtecilik ve kaçakçılığı önlemek için "barkod" sistemine geçildiğini hatırlatan Şahin, Muğla'daki arıcıların da çam balının kimliğinin korunması için özen göstermesi gerektiğini söyledi.

Ordu'dan Muğla'nın Akyaka beldesine 700 kovan ile gelen bal üreticisi Şener Çaylak, çam balı üretimi yapmak için Muğla'ya geldiklerini ve 30 gündür Akyaka'da bulunduklarını dile getirdi.

Verimin bu yıl önceki yıllara oranla yüksek olduğuna işaret eden Çaylak, bölgedeki bir çok üreticinin bu yıl kovan başına bir teneke bal aldığını, önceki yıllarda bu oranın 5 kovandan bir teneke olduğunu ifade etti. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çam balı üretimi, altın yılını yaşıyor, çam balı, üretim, bal, arıcılık
Link: Çam balı üretimi altın yılını yaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız