Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Hayvan Yeminde Doğal Antibiyotik

BALIKESİR (İHA) - Bilim adamlarının uyarısıyla gündeme gelen antibiyotik problemiyle ilgili çalışmalar kapsamında, Türkiye'de doğal antibiyotiklerin ilk olarak hayvan yemlerinde kullanıldığı belirtildi.
 
Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülendam Tümen, doğal antibiyotik görevi gören hayvan yemlerinin kullanımı ile ilgili bilgi vererek, “Antibiyotiklerin hayvan yemlerine ilave edilmesi, antibiyotiklerin etle insanlara geçmesine yol açıyor. Hayvan yemlerinde kullanılan sentetik antibiyotiklerin yerine alternatif, doğal antibiyotik arayışıyla çalışmalar yapan Türk bilim adamları, yemlerde doğal antibiyotik olarak kullanılabilecek hayvan yemleri üretti ve kullanmaya başladı. Balıkesir Üniversitesi’nde Türk kaşif Faruk Durukan’ın da ciddi katkılarıyla yürütülen çalışmalar tamamlandı. Balıkesir, hayvancılık ve özellikle beyaz et üretiminde Türkiye’de söz sahibi iller arasındadır” dedi.
 
Doğal antibiyotik çalışmasını yürüten ekip üyeleri Prof. Dr. Gülendam Tümen, mikrobiyolog Doç. Dr. Tülin Aşkun ve Faruk Durukan, dünyanın şiddetle önemsediği sentetik antibiyotiklerin etkilerinin çok zayıfladığı bir durumda insanların ve hayvanların doğal antibiyotiklere yönelmesi gerektiğini söyleyerek, işe hayvan yemlerinden başladıklarını ifade etti.
 
Akademisyenler, doğal antibiyotik üretiminde en etkin ham maddenin zeytin ve türevlerinden elde edildiğini belirtirken, konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Tülin Aşkun ise, “Dünya Sağlık Örgütü antibiyotiklerin yaklaşık yarısının gereksiz yere kullanıldığını bildirmektedir. Uzun süre antibiyotik kullanımında patojen mikroorganizmalar direnç kazanmakta ve antibiyotiklerin etkilerini azaltmaktadır. Antibiyotiğe karşı direnç kazanan bakterilerin artık bu antibiyotik (veya antibiyotikler) tarafından öldürülmesi ya da üremesinin durdurulması mümkün olamamaktadır. Böylece patojen mikroorganizmalar direnç kazanmakta, antibiyotikler etkisiz hale gelmektedirler. Dirençli bakterilerin artmasından, toplumda ve hastanelerde daha çok insanın enfekte olması, tedavi edilememesi ve hatta ölümler olmasından korkulmaktadır. Avrupa Birliği yemlerde antibiyotik kullanımını 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yasaklamıştır. Ülkemizde de karma yemlere ilave edilen büyümeyi artırıcı maddelerden her türlü hormon ve hormon benzeri maddeler ile antibiyotiklerin kullanımı yasaklanmıştır” diye konuştu.
 
Edremit'te bitki özü üretim tesisleri olan Faruk Durukan da Balıkesir bölgesinde doğal antibiyotik içeren hayvan yemlerini kullanımına başladıklarını söyledi.
 
 

Ekleme Tarihi
24.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Hayvan Yeminde, Antibiyotik, doğal antibiyotik, yem, hayvancılık
Link: Hayvan Yeminde Antibiyotik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız