Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Silifke’de Tescilli Keben Narı Hasadı Başladı

MERSİN (İHA) - Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Vadisi köylerinde üretimi yapılan ve Tarım Bakanlığından 33 N16 olarak tescillenmiş Türkiye’nin tek sofralık narı olan Silifke aşısı Keben narının hasadına başlandı. Narın kilo fiyatının 30 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle hasat edilen narların yatağa alınıp, üreticiler tarafından birkaç ay sonra kilosu 1,5-2 liradan satılması hedefleniyor.
 
Türkiye genelinde düzenlenen tarım fuarlarında Silifke Tarım Grubu adı altında açılan stantlarda narın tanıtımını yapan Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı ve nar üreticisi Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin dönüm bahçeden 4 bin ton civarında nar hasadının yapılacağını kaydetti.
 
Bu yıl nar fiyatlarının çok düşük olduğunu ve bunun hicaz narının ülke genelinde yaygın bir şekilde üretilmesinden kaynaklandığını ifade eden Göktaş, “Hicaz narı hasadı devam ediyor ve şuanda kilosu 30 kuruştan alınıyor. Fiyatlar düşük olduğu için üreticilerimiz hasat ettiği narı yatağa alıp soğuk hava depolarında bir süre beklettikten sonra kilosunu 1,5-2 liradan satmayı hedefliyor” dedi.
Göksu Vadisi köylerinde yetiştirilen Keben narının ağırlığının 2 kiloya kadar ulaştığını vurgulayan Göktaş, Keben narının ayrı bir aroma özelliğine sahip olduğunu, görünüşü, tatlı mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet gördüğünü söyledi.
 
Keben narının tamamının yurt içinde tüketildiğini anlatan Göktaş, “Üretim alanlarının daha da genişlemesi ve ürün miktarının artması halinde ihracat konusunda adımlar da atılabilir. Bunun için gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gerekse ziraat odası yetkilileri tarafından üreticileri teşvik ediyoruz. Yeni alanların tarıma açılması ve Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan Göksu Vadisi'nde daha fazla nar üretimi yapılacağına inanıyoruz” dedi.
 
Narların ince kabuğu, iri taneleri ve tatlı mayhoş lezzeti ile sofralık bir ürün olduğunu belirten Göktaş, büyüklüğünün ise görenleri şaşırttığını söyledi. 
 
 

Ekleme Tarihi
25.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Silifke, Tescilli Keben Narı Hasadı, Keban Narı, hasat, nar, Mersin
Link: Silifke’de Tescilli Keben Narı Hasadı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız