Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Expo 2016 Antalya Proje Tanıtım Toplantısı

ANTALYA (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, önümüzdeki aydan itibaren Expo 2016 Antalya’ya dünya ülkelerini davet etmeye başlayacaklarını kaydetti.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Eker başkanlığında Expo 2016 Antalya Projesi’nin Tanıtım Toplantısı Rixos Premium Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Eker’in yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi ve Expo 2016 Antalya Konseyi Başkanı Sebahattin Öztürk, Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Selami Gülay, konsey üyeleri katıldı. Toplantı öncesi katılımcılar Expo 2016 Antalya’nın tanıtım filmi izlendi.
 
‘Çiçek ve Çocuk’ teması ve ‘Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya’ ana fikriyle başlayacak botanik Exposu, Antalya’da 23 Nisan 2016’da kapılarını açacak ve Ekim ayı sonuna kadar 6 ay boyunca ziyaret edilebilecek. Resmi kapanışın ardından da sergi alanı ülke turizmine ve kültürüne hizmet etmeye devam edecek.
 
Proje tanıtımında konuşan Bakan Eker, dünyada 160 yıldır bu tür organizasyonların yapıldığını hatırlatarak, Paris ve Londra'nın en önemli simgelerinin Expo ürünü olduğunu belirtti. Expo düzenleyen Paris ve Londra'nın bu sayede anıtsal eserlere kavuştuğunu ifade eden Bakan Eker, "Biz 2016 yılında Türkiye'de ilk Expo'yu inşallah düzenleyeceğiz. Türkiye’nin ilk Exposunu düzenleme ona ev sahipliği yapma onuru Antalya'nındır. Antalya bunu en güzel, en iyi şekilde hak ediyor. Antalya Expo'ya en iyi şekilde hazırlanıyor. Bu Expo'nun teması da çok anlamlı, 'Çiçek ve Çocuk' biri insanlığın önemli ihtiyaçlarına tekabül eden estetik hem yeşil hem ekolojik dengeyi gözeten muhafaza eden bir kavram, öteki bundan daha değerli ve kıymetli olan insanlığın geleceğini ifade eden çocuk. Masumiyet hem insanlığın vicdanı hem insanlığın umudu, hem geleceği çocuk. Bu temayla Expo 2016 Antalya, Antalya’da düzenleniyor” diye konuştu.

"ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"
 
Expo alanındaki çalışmalar hakkında da bilgiler aktaran Bakan Eker, “1100 dekarlık alanda bu bahçeleri rekreasyon alanlarını, özel bitki sergilerinin yapılacağı alanları Antalya'da 2 tane güzel çayın ortasındaki alanda düzenliyoruz. Alt yapı çalışmaları devam ediyor. Kanun yapıldı. Ajans oluşturuldu. Organları ve yönetim kurulu düzenli olarak toplanıyor. Expo'nun konseyi çok daha geniş bir katılımla daha çok Antalya’daki yerel dinamiklerinin temsilci olarak yer aldığı katkı sağladığı geniş bir platform ve gene sekreterlik üçü koordineli şekilde çalışıyor” dedi.
 
Alt yapıda sedde yapımlarının devam ettiğini ifade eden Bakan Eker, “Büyük ağaçların transferi gerçekleşti. Proje ihalesi yaptık.
Artık nihai şeklini alacak,1100 dekar alanı içren uygulama safhasına geldik. Bu projede ülkeler için ayrılan sergi alanları var. Bahçe alanları var. Biz tabi ki önümüzdeki aydan itibaren dünyadaki bütün ülkeleri buraya katılmaları için resmi davet prosedürünü uygulayacağız. Alan tahsisiyle ilgili ülkeler kendi kültürlerini çiçek ve çocuk ve teması ile ilgili birikimlerini dünyaya göstermek istedikleri, paylaşmak istedikleri bu değerlere ait varlıklarını Antalya’ya getirecekler. Ve sergileyecekler. Sedde yapımı, derelerin taşkın ihtimaline karşın proje alanını korumaya yöneliktir” dedi.

EXPO KULESİ
 
Expo’nun olmazsa olmazlarından birinin anıtsal kule olduğunu kaydeden Bakan Eker, “Bu tepeyi Antalya için bir yarışmayla belirleyeceğiz. Kararlaştırdığımız bir anıtsal Expo kulesi olacak. Bunun içinde yarışma süreci başladı. Bütün Türkiye’de ve Antalya’da kentin geleceği için ilk Expo için sembol anıt mahiyetinde, değerlerimizi kültürümüzü, tarihimizi anlatacak bir kule yapılacak” diye konuştu.
 
“Expo tepesinin yanında, Expo ormanı, meydanı, göleti olacak” diyen Bakan Eker şöyle konuştu:
 
“Tarım ve çevre müzesi olacak. Türkiye için ilk olma özelliğinde kongre ve teknoloji merkezi olacak. Çocuklara yönelik eğitici öğretici ve eğlendirici alanlar faaliyetler olacak. Rekreasyon alanı, anfi tiyatro alanı olacak. Sosyal ihtiyaçları gidermeye yönelik alanlar, oturma, yiyecek içecek alanları bunlarda yer alacak. Bu alanda Antalya'ya sadece turist çekme açısından değil kentin bir çok alanda gibi tarımsal potansiyelinin de olduğunu bütün dünyaya anlatma imkanı bulacağız. Antalya’nın ticari hayatına güç katacaktır. Türkiye’nin tanıtımına yol açacaktır.”

AĞAÇ TRANSFERLERİ
 
Geçen Ağustos ayında sedde ve göl yapım işlemine başladıklarını belirten Bakan Eker, “430 adet ağacın taşınması tamamlandı. Okaliptus, palmiyeler kadar diğer ağaç türleri birde 300’ün üzerinde nar ağacı spesifik karaktere sahip ağaçlar hep yeni yerlerine transfer edildi. Ya da saksılarda bekletiliyor. Alt yapı çalışmaları devam ediyor. Alanın enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik özel projeler hayata geçecek. Burada tüm üst yapılarda Türk mimari anlayışını ve ziyaretçi profiline yönelik çalışma ve ülke bahçelerine yönelik ulaşım kolaylığı, birde oluşturulacak Expo tepesi gibi görsellerin doğal büyüklükte ve rahatlıkla görülebilmesi hassaslıkla üzerinde durduğumuz noktalardır. Doğal malzemelerin kullanılması, kapalı alanların durumu, ulaşım ve otopark başta olmak üzere ziyaretçilerin alanın tamamını gezebilecekleri şekilde planlanıyor” dedi.
 
Bakan Eker, projenin tamamlanmasının önemli bir aşama olduğunu vurguladı. Eker’e toplantının ardından sembol çiçek şakayık takdim edildi.
 
 

Ekleme Tarihi
26.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Expo 2016, Antalya Proje Tanıtım Toplantısı, Mehdi Eker
Link: Expo 2016 Antalya Proje Tanıtım Toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız